crash...

pech op de digitale snelweg
- oftewel de gevolgen van een crash bij een hostende server

Omdat ik een feitelijk een digibeet ben heb ik, toen ik begon met moors magazine, gekozen voor de gemakkelijkste manier - de website wordt vanaf het begin gehost door YourNameWebhosting, terwijl ik hem in elkaar knutsel met FrontPage. Dat gaat meestal goed, maar een paar jaar geleden crashte mijn computer, waardoor ik voor de jaren die aan die crash vooraf gingen afhankelijk was van de hostende server van YourNameWebhosting. Toen die crashte (zie de brief hier rechts) had ik echt een probleem, want toen ik geduldig, mapje voor mapje, de hele website weer had gepubliceerd (oftewel ge-upload) bleek er wel erg veel verdwenen te zijn.

Daaronder niet alleen veel beeldmateriaal dat onvervangbaar is, zoals de foto's van het akkertje langs het Winschoterdiep dat ik jaren achter elkaar gefotografeerd heb, maar ook heel veel muziekfragmenten. Alles restaureren is ondoenlijk, dus hou er rekening mee dat als je rond gaat neuzen er veel links niet zullen blijken te werken, en er erg veel rode kruisjes verschijnen waar eerder een foto of ander beeldmateriaal stond. Ik ga de zaak wel opschonen, maar dat is een secuur werkje dat even kan duren, dus excuses als je toch regelmatig op dood spoor belandt.

Overigens bevat de brief die je hier rechts ziet veel voor mij onbegrijpelijk vakjargon, maar de kern van het verhaal is helaas maar al te duidelijk. Na deze mail kwam er nog een kort mailtje met de volgende tekst: "Helaas lijkt het er inderdaad op dat de harde schijf onherstelbaar is beschadigd. Dit betekent dat we geen data kunnen terughalen. Bij deze nogmaals onze excuses voor het niet in te schatten ongemak."

Nee, ik denk dat het voor een ander inderdaad nauwelijks in te schatten is wat dit verlies voor dit magazine betekent. Niet alleen ontbreken er nu forse gedeeltes van langlopende series, ook de samenhang tussen verschillende onderdelen verdwijnt doordat er enorme gaten vallen.

Jammer dat er nu onherroepelijk veel tijd in herstelwerkzaamheden moet worden gestoken, want ik ga liever onversaagd door met het uitbouwen van dit gesamtkunstwerk. Alhoewel - het een sluit het ander niet uit. We gaan door.

Mail van YourNameWebhosting

Geachte klant,

Gistermiddag even na vieren is de harde schijf gecrasht van de server waar uw website op draait. De Dell-server beschikt over een raid-1 systeem waarbij de data continu op 2 harde schijven opgeslagen wordt.
Dit heeft echter niet gefunctioneerd: een van de harde schijven was volledig leeg en de ander waar alle website data op stond, is kapot gegaan.

Gistermiddag zijn we direct naar het datacentrum gegaan en hebben geprobeerd het systeem werkend te krijgen. Toen dit niet lukte, zijn twee van onze technici naar het datacentrum gereden en hebben de hele avond tot in de nacht in het datacentrum gekeken wat er te redden viel.

Aan het einde van de ochtend hebben zij nieuwe servers klaargezet en zijn overgegaan tot het terugzetten van backups van de configuratie van de serversystemen. Verder proberen we met drie diskherstel- programma's de data op de schijf te redden, tot nu toe zonder succes; de harde schijf lijkt op dit moment volledig onherstelbaar.

Uw pakket is een Premiumpakket en van de data van deze servers maken we geen backups, behalve van de configuratie. Daarom verzoeken wij u uw website zelf weer te publiceren. De configuratie, ftp-gebruikers, e-mailgebruikers met uw wachtwoorden zijn volledig teruggezet.

In de nabije toekomst gaat dit wel veranderen, daarom is het jammer dat het harde schijven systeem nu gecrasht is. We hebben in ons data- centrum een zogenaamde SAN draaien, dat is een systeem dat gemaakt is voor data opslag. Dat systeem wordt continu gesynchroniseerd met een tweede SAN die in ons tweede datacentrum draait. Verder wordt van deze SANs een backup gemaakt.

Uw site is sinds 14:40 u weer bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak dat u hierdoor ondervindt. Mocht u nog vragen hebben dan horen wij ze graag.

Met vriendelijke groet,
Your Name Webhosting

terug naar de startpagina van moors magazine