ruine van de skischans

skischans in grenoble
- overblijfsel van de olympische winterspelen 1968

Als je ge´nteresseerd bent in ongewone moderne ru´nes moet je eens in Grenoble gaan kijken naar de overblijfselen van de skischans die in 1968 is gebouwd voor de Olympische Winterspelen. Het is niet alleen als moderne ru´ne een interessant object, want deze skischans is een mooi voorbeeld van de ongeremde geldsmijterij in de sport, waarbij altijd wordt beweerd dat de investeringen ook altijd wat opleveren op de langere termijn.

Laten we eens kijken naar dit specifieke geval. Deze skischans werd om te beginnen gebouwd op de verkeerde helling, waardoor het ijs al vroeg in de ochtend begon te smelten. De olympische skispringwedstrijden werden uit nood dan ook om vier uur 's morgens gehouden (!)

Je kunt je dan ook voorstellen dat deze skischans na de Olympische Spelen (waar het ding speciaal voor gebouwd werd) nooit, maar dan ook nooit meer gebruikt is. Het heeft een kapitaal gekost om hem te bouwen, maar het is te duur om hem af te breken, en dat betekent dat je nu, een kleine halve eeuw later, dit monument voor de geldwegsmijterij nog steeds kunt bewonderen.

Denk niet dat sportorganisatoren daar iets van geleerd hebben, want in Kaapstad is voor het WK Voetbal nog maar kortgeleden, ook op de verkeerde plek, een immens voetbalstadion gebouwd dat nu al weer een jaar of wat staat te verpieteren. We zouden er gemakkelijk een serie van kunnen maken onder de titel Geld Over De Balk, maar ik vrees dat ik daar na een paar afleveringen iets te sjagrijnig van zou worden, dus dat doen we maar niet.

skischans te grenoble...

resten van de schans...

ru´ne van een skischans...

terug naar de startpagina van moors magazine