Ik heb het al eerder in een column gehad over de zeer bedenkelijke praktijken van de organisatie Humana, die in Nederland vooral bekend is door het inzamelen van tweedehands kleding. Een jaar na die eerste column schreef ik het volgende:

Humana is een bedrijf met een zeer bedenkelijke reputatie (verbonden aan een sekte en opbrengsten die vooral de eigen kas spekken. Er is niets ideëels aan Humana te ontdekken, ondanks de misleidende naam). In Haren staat al jaren een kledingcontainer van Humana. Ondanks herhaalde waarschuwingen werd de vergunning door de gemeente steeds opnieuw verlengd. Onlangs is er zelfs een tweede container bijgeplaatst. Je zou bijna gaan denken dat de verantwoordelijke ambtenaar er zelf ook wel beter van zal worden.
(september 2006)

En nu komt daar iets bij dat je echt aan het denken zet over de integriteit van ambtenaren. Zelfs als het een geval van verregaande naïviteit betreft kun je je bedenkingen hebben. Waar gaat het om? Er is een commissie ingesteld die minister van Aardenne adviseert over de verdeling van subsidies voor particuliere organisaties die zich met ontwikkelingshulp bezighouden. Die commissie heeft een paar merkwaardige adviezen geproduceerd. Een paar organisaties die goed bekend staan krijgen helemaal niets, terwijl Humana maar liefst acht miljoen euro aan subsidies krijgt toegestopt de komende vier jaar. Dat de internationale leiding van Humana in Denemarken al jaren voor de rechtbank staat vanwege enorme belastingfraudes was bekend. Dat de bedrijven die binnen die organisatie vallen niets, maar dan ook niets met ontwikkelingssamenwerking van doen hebben is duidelijk voor iedereen die zich een beetje in die bedrijven verdiept en door de buitenkant heenkijkt (ze afficheren zich namelijk wel als “goede doelen”-bedrijven).

Het Centraal Bureau Fondsenwerving heeft Humana dan ook een paar jaar geleden haar keurmerk ontnomen. Toen Humana Nederland op last van datzelfde CBF de Deense vertegenwoordigers uit haar bestuur heeft verwijderd kreeg de organisatie haar keurmerk meteen weer terug. Dat getuigt van verregaande onnozelheid, want Humana zit nog steeds in dezelfde federatie. Het grootste deel van Humana’s fondsen gaat naar de salarissen van de internationale staf en de rest van het geld wordt doorgesluisd naar andere delen van de organisatie.
Als een beoordelingscommissie zo’n organisatie geld toekent begin je ernstig te twijfelen aan hun integriteit. Als je dan weet dat er miljoenen en miljoenen omgaan bij Humana begin je zelfs te denken dat er ook in Nederland corrupte ambtenaren rondlopen.
Een gewone oplichter vind ik al tamelijk verderfelijk, maar als je onder het mom van ontwikkelingssamenwerking je eigen zakken zo schaamteloos weet te spekken, en je wordt daarin ook nog eens zo ruimhartig door de overheid gesteund, dan wordt het bijna tijd voor een onderzoekscommissie.

(oktober 2006)

Meer informatie over de organisaties rond Humana:Een kleine ergernis

Soms kunnen kleine ergernissen jarenlang duren. In Haren vind je achter het gemeentehuis, op het Haderaplein, een superdeluxe half-ondergrondse container waar je als Harenaar oude kleren in kunt dumpen. Die container is van “Humana”. Voor veel mensen is dat een vertrouwd en vooral ook betrouwbaar klinkende naam, maar dit Humana heeft helemaal niets van doen met wel degelijk betrouwbare instellingen als Humanitas of het Humanistisch Verbond. Integendeel. We hebben hier te maken met een onvervalste ouderwetse oplichtersbende uit Scandinavië, en het geld dat met uw oude kleren en stofjes verdiend wordt verdwijnt dan ook in de zakken van een paar slimme jongens en komt dus absoluut niet ten goede aan wat voor goed doel dan ook. Jaren geleden is dat al overtuigend aangetoond door Vrij Nederland in een uitgebreide artikelenreeks, en er is twee keer een zeer onthullende en schokkende documentaire over Humana op televisie geweest bij onder meer de NCRV. Die verhalen hebben helaas niemand in het Harener gemeentehuis wakker geschud, want Humana kreeg gewoon elke keer weer een verlenging van haar vergunning, en nu hebben ze dus zelfs de beschikking over een zeer ruime en opvallende container.

Wat u zegt – het is maar een kleine ergernis, maar toch irriteert die container me elke keer als ik er langs fiets.

Holly Moors

September 2005


 

terug naar de startpagina van moors magazine

»