Ene meneer Spithorst heeft een column geschreven waarin hij oproept het woonhuis van Femke Halsema in brand te steken. Hij werd ontheven van zijn functie als woordvoerder van reizigersvereniging Rover. Hij was zelf ietwat verbaasd dat men de satirische toon in zijn stukje blijkbaar niet herkend had. Luister naar de subtiele ironie van Spithorst en verbaas je over zijn verbazing:

  • “Femke Halsema moet dood!”
    “Ik zou het buitengewoon toejuichen als iemand eventjes buitengewoon integer het woonadres van Femke Halsema opsnuffelt, en die tent buitengewoon integer in de fik steekt. Dat wijf verdient niet beter.”

Einde citaat. Wat u zegt – humor. Eerlijk gezegd ben ik het zo langzaamaan behoorlijk zat hier steeds maar weer te pleiten voor de vrijheid van meningsuiting, omdat ik de laatste tijd eigenlijk steeds moet opkomen voor dit soort louche rechtse types die met hun grote rechtse bek menen dat ze onder het mom van humor de vreselijkste dingen kunnen roepen of tekenen (denk aan de derderangs rechtse grappen van Gregorius Nekschot).

Ja, natuurlijk moet iedereen kunnen roepen wat hij vindt, maar kunnen we alsjeblieft met zijn allen ook proberen een béétje ons fatsoen te houden? Spithorst heeft al een uitnodiging van Radio Decibel binnen, want die houden wel van “rebelse satire”. In Amerika is de ultrarechtse talkradio al jaren een doorslaand succes, maar of we in Nederland blij moeten zijn als die ontwikkeling ook hier doorzet vraag ik me af. Ik vind nog steeds dat iedereen recht heeft op vrije meningsuiting, maar mag het alsjeblieft een beetje minder lomp? En als we het over humor hebben – humor moet ook gewoon leuk zijn, om te lachen, zal ik maar zeggen. Maar ik vrees dat de gasten die zich hier beroepen op hun gevoel voor humor niet duidelijk te maken valt dat ze gewoon niet leuk zijn.

(18 augustus 2008) 

terug naar de startpagina van moors magazine

»