De invoering van het nieuwe zorgstelsel komt nu wel heel dichtbij, dus wij zijn eens rond gaan vragen bij dertig zorgverzekeraars, met de eenvoudige volgende vraag (over het medicijn Concerta):

Vergoedt uw maatschappij het medicijn Concerta?
Een korte uitleg: onze dochter heeft ADD en slikte tot voor kort Ritalin, dat als nadeel heeft dat er drie pilletjes, verspreid over de dag, moeten worden ingenomen, wat juist bij ADD, waar concentratie het grote probleem vormt, niet echt handig is. Sinds kort is er Concerta, dat hetzelfde effect heeft, alleen is nu één pil voldoende, omdat hij gedurende de dag oplost.
Voor iemand met ADD de ideale oplossing dus, maar onze huidige ziektekostenverzekeraar vergoedt dit medicijn niet. Vandaar onze vraag.

De antwoorden die we kregen waren tamelijk onthullend: geen enkele maatschappij vergoedt dit geneesmiddel. Het lijkt dus volstrekt zinloos naar een andere maatschappij over te stappen. De gedachte die er achter het nieuwe stelsel zit is dat zorgverzekeraars nu moeten gaan concurreren, en dat daardoor alles goedkoper zou worden voor verzekerden. Dat is een redenering die aan alle kanten rammelt.

Om te beginnen is iedereen blijkbaar al vergeten dat we nog niet zo heel lang geleden ineens fors méér moesten gaan betalen voor onze ziekenfondsverzekering, en dat dat fors verhoogde bedrag nu nog een keer over de kop gaat. Als een winkelier dat met een van zijn producten zou flikken was Nederland te klein, maar nu lijkt iedereen dit gegeven maar gelaten te accepteren. Goedkoper wordt het dus hoe dan ook niet, integendeel, een verhoging van driehonderd procent binnen drie jaar is exorbitant.

Het medicijn Concerta is een verbeterde versie van Ritalin, en onze dochter functioneert dankzij dit nieuwe medicijn aanzienlijk beter. Toch wordt het door geen enkele maatschappij vergoed. Dat komt doordat de minister bepaalt welke medicijnen er wel en niet vergoed worden. Hoezo concurrentie? Het merkwaardige feit doet zich nu voor dat allerlei zorgverzekeraars allerlei bedenkelijke alternatieve rotzooi wél vergoeden, maar een deugdelijk nieuw medicijn niét. Misschien kan de minister dat toch nog eens uitleggen.

En als hij dan toch aan het uitleggen is – wat is nu ook maar weer precies het voordeel voor ons, de verzekerden? Grote maatschappijen blijven bijzonder duur, terwijl zij wel, doordat ze zo groot zijn, scherpe onderhandelingen kunnen voeren met ziekenhuizen en andere partijen. Kleinere maatschappijen zijn dus behoorlijk in het nadeel, en van eerlijke concurrentie zal dan ook niets terecht komen. Kortom – wij trekken met zijn allen fors aan het kortste eind. 

terug naar de startpagina van moors magazine

»