Percussionist en componist Trilok Gurtu wou al heel lang eens iets samen met meesterdrummer Simon Phillips doen. Dat is er nu van gekomen. 21 Spices is opgenomen met bassist Michel Alibo, gitarist Roland Cabezas en de NDR Bigband onder leiding van Jörg Achim Keller, en dat laatste is wel de opmerkelijkste verassing van dit album. Want een bigband, en dan ook nog eens die van de Nord Deutsche Rundfunk, daar verwacht je toch een ietwat log gevaarte bij, met als resultaat een wat statisch album. Maar dat valt alleszins mee. Deze bigband swingt zelfs, en wordt door Gurtu en Phillips op momenten tot grote hoogten opgezweept.

De twee drummers/percussionisten hebben er dan ook duidelijk bijzonder veel lol in, en gaan er met een tomeloze energie tegenaan. Trilok Gurtu komt oorspronkelijk uit India waar hij een klassieke percussieopleiding kreeg, maar speelde vanaf de jaren zeventig met alle belangrijke jazzrockgroten, van John McLaughling tot Joe Zawinul, en van Charlie Mariano tot Pat Metheny, terwijl hij ook samenwerkte met iemand als Salif Keita. Simon Phillips is een echte rockdrummer die vooral bekend werd als drummer bij Mike Oldfield en Toto.

Sporen van dat brede muzikale verleden hoor je hier terug, en je kunt ook horen dat die NDR Bigband wel wat aandurft – in het verleden nodigden ze ook al mensen als Carla Bley en Joachim Kühn uit. Maar hier hoor je vooral een paar rasmuzikanten die volledig hun eigen ding doen, met een enorm, aanstekelijk enthousiasme. Dat gaat van subtiel, intiem gefluister tot uitbundig muzikaal vuurwerk dat de boxen uitknalt. Heerlijk.

  • Trilok Gurtu w/Simon Phillips – 21 Spices – + NDR Bigband conducted by Jörg Achim Keller – MIG Music

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      trilok gurtu - beaucoup

      trilok gurtu - broken rhythms

      trilok gurtu - 21 spices 

terug naar de startpagina van moors magazine

« | »