Het is onmogelijk op internet een foto te vinden waarop de neus van de Schotse actrice Blythe Duff volledig tot zijn recht komt. Duff, die in de al ruim twintig jaar lopende televisieserie Taggart DS Jackie Reed speelt, heeft een enorme, karakteristieke neus die pas en profil in volle glorie te bewonderen valt. De neus is niet alleen groot, maar ook mooi. En het gezicht van Duff krijgt echt karakter door die neus. Ik vrees echter dat als Duff op dit moment audities zou moeten doen voor die rol (en voor willekeurig welke andere rol dan ook) ze ongenadig af zou vallen.

Daarom wil ik hier nadrukkelijk pleiten voor de neus van Blythe Duff, en voor alle andere mensen die niet voldoen aan het huidige schoonheidsideaal, maar die wel iets nadrukkelijk eigens hebben, een karakteristiek lichaamsdeel waardoor ze een eigen karaktervolle schoonheid hebben. Het is eigenlijk meteen ook een pleidooi tegen standaardschoonheid, want er is niets saaier dan dat, en ik zou graag zien dat meisjes en vrouwen daar eens van doordrongen zouden raken. Mannen zitten helemaal niet te wachten op saaie doorsneemeisjes die er standaardmooi uitzien.

Juist niet zelfs. Bij mij heeft bijvoorbeeld een vrouw die zich niet opmaakt en die gewoon grijs durft te worden al meteen een behoorlijk streepje voor. En ik kijk vele malen liever naar een vrouw met een opmerkelijke neus dan naar een gemiddeld modepopje. Leve Taggart en de neus van Blythe Duff!


 

terug naar de startpagina van moors magazine

»