Terry Pratchett was de schrijver van onder meer veertig boeken over de Discworld, een reeks hilarische fantasy-achtige parodieën op onze wereld waar iedere schrijver misschien stiekem wel jaloers op is – AS Byatt was altijd fan, weet ik, terwijl zij zelf bepaald geen fantasyschrijfster is. Naast die reeks boeken die zich afspeelt op die zelfverzonnen schijfwereld heeft Pratchett nog een aantal boeken voor jongeren geschreven en nog wat los werk, en zijn korte stukken en essays zijn gebundeld in A Slip of the Keyboard, en ook dat is een inspirerend boek, al was het maar omdat hij geen jaloerse schrijver was, maar onbekommerd zijn enthousiasmes deelde – hij kan in een kort essay zo bevlogen over een collega schrijven dat je meteen iets van diegene wil gaan lezen.

Neil Gaiman schrijft in zijn voorwoord dat ze in ieder geval één passie gemeen hadden – hun liefde voor de Dictionary of Phrase and Fable van Ebenezer Brewster. Nu heb ik dat boek al vele jaren in de kast staan, en pak ik het nog steeds met enige regelmaat, net als het boek dat er meteen naast staat, Brewer’s Dictionary of Twentieth Century Phrase and Fable, dat al net zo leuk is. Want het is precies zoals Pratchett schrijft, in het in A Slip of the Keyboard opgenomen voorwoord voor de Millennium Edition: je gaat iets opzoeken en je komt onderweg minstens drie zaken tegen die nog veel interessanter en leuker zijn.

Wat ik niet wist, en wat ik leerde uit het voorwoord van Gaiman, was dat er nog veel meer dictionaries bleken te zijn, en dat de twee elkaar op de meest ongeregelde tijden opbelden als ze er weer eentje ontdekt hadden. Dus ik ging meteen zelf ook even op zoek en vond, tot mijn niet geringe verbazing, meteen bij mijn eerste speurtocht al zes verschillende Brewer’s dictionaries die ik nog niet kende, en die ik vanwege de krankzinnig lage prijs ook meteen bestelde. Ik heb voor vijf van de zes delen namelijk maar 78 cent per deel betaald, en voor het zesde deel 1,76. Daar kwam dan nog eens 3 euro verzendkosten bij, maar voor een hardcover boek van 800 pagina’s is dat belachelijk.

En nu heb ik dus een paar verrukkelijke naslagwerken waar ik jaren mee vooruit kan, onder meer een boek over curieuze titels en hun achtergronden, een boek met citaten en de verhalen erachter, een boek over boeven en excentriekelingen, een rariteitenkabinet, enzovoorts. Allemaal aanraders, en als je van bijzondere naslagwerken houdt helemaal.

  • Terry Pratchett – in his own words – A Slip of the Keyboard – Reflections on Life, Death and Hats – Corgi – ISBN 9780552167741
  • Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: A Slip of the Keyboard
  • Brewer’s Cabinet of Curiosities
  • Brewer’s Curious Titles – the fascinating stories behind more than 1500 famous titles
  • Brewer’s Rogues. Villains & Eccentrics
  • Brewer’s Dictionary of Modern Phrase and Fable
  • Brewer’s Famous Quotations – 5000 quotations and the stories behind them
  • Brewer’s Names – People, places, things
  • Brewer’s Dictionary of Phrase and Fable
  • Brewer’s Dictionary of Twentieth Century Phrase and Fable

 

terug naar de startpagina van moors magazine

« | »