“Durf je wel?”
“Als jij niet meer wilt, wil ik wel hoor”.
Deze woorden galmen na, terwijl de gammele Renault behendig door een jonge Franse god naar boven wordt gestuurd.

Een smalle weg, die gezien de gaten hoognodig van een nieuwe asfaltlaag mag worden voorzien, slingert zich naar de top van de berg. En wij slingeren en hotsen mee; de vering is ook niet meer wat hij is geweest. Een voorproefje van wat straks gaat gebeuren? Rustig blijven, vertrouwen dat het goed zal gaan. Heel veel mensen voor mij hebben het ook gedaan en het overleefd. Waarom zou nou uitgerekend ik de volgende dag in de krant staan onder de kop “accident tragique”?

Ik word ruw uit mijn overpeinzingen gehaald door de schok waarmee de auto tot stilstand komt op een klein parkeerterreintje. We zijn er. Nog een stukje klauteren over een rotsig paadje en dan staan we op een punt waar het uitzicht adembenemend is. Evenals de bedrijvigheid van durfallen en bangeriken die de sprong gaan wagen. Ik word gekoppeld aan een nieuwe, ditmaal blonde jongeman en geef me helemaal aan hem over. Dat moet ook, want ik weet helemaal niet hoe het moet, maar wil het wel meemaken. Dus sta ik even later in de hengsels, met mijn begeleider achter me geknoopt. Dan gaan we rennen en rennen, richting de afgrond.

En dan, dan zweef ik, hoog in de lucht met een breed scherm boven mij. Het is stil, doodstil. En ik geniet, zuig alles in me op. Ben even van de wereld. Met de vogels onder mij, de bergtoppen naast mij in een ongekend gevoel van vrijheid de wereld onder mij overziend. Na een tijdje maken we een zachte landing.

Ik ben nog in een roes als mijn man me rustig naar de camping terugrijdt in onze eigen vertrouwde Renault. Ik weet dan nog niet dat twee jaar later onze zoon daar ook zal parapenten. Dan zal ik op de aarde staan en hem zien stunten in de lucht. En ik zal me het zoete gevoel en de sensatie herinneren.

Gonny Cappers

 


Dit verhaal werd geschreven tijdens de cursus Schrijf je levensverhaal.
 

terug naar de startpagina van moors magazine

»