zachte hondestaart...

warme start

 

Mijn vroegste herinneringen liggen in Drenthe, waar mijn ouders vier jaar voor de oorlog (waar ze toen nog geen weet van hadden) naar toe verhuisden.

Vanaf het begin was mijn moeder gelukkig met het mooie nieuwe huis met het rieten dak en de bijpassende stallen en schuren. Tien maanden later werd ik geboren. De kamer met de rieten meubelen herinner ik me niet, omdat ik er werd geboren. In de blauwe keuken kneedde mijn moeder brood terwijl ik naast de warme kachel zat.

Onze knecht Jaap tilde mij op de schommel. Ik keek toe hoe hij zijn beenbeschermers omdeed en zijn leren jas aantrok. Soms kwam hij aanrijden op zijn motor met het snerpende geluid dat mij bang maakte. Met de herdershond stapte ik over het smalle paadje naar de buurvrouw. Vanaf de poef keek ik hoe zij een koekje uit de stopfles haalde terwijl ik mijn wangen aaide met de zachte pluimstaart van de hond.

ís Zomers speelde ik in het nabijgelegen bos en soms nam mijn vader mij mee op de wagen met paard en reden we over warme zandweggetjes naar een weiland waar hij en de knecht de koeien molken. Boven op de grote zolder onder de boogramen dopte ik met mijn drie jaar oudere broertje bonen. Als ik in bed lag hoorde ik de dennen ruisen en de treinen voorbijgaan.

Een warme start van mijn leven.

Tiny


Dit verhaal werd geschreven tijdens de cursus Schrijf je levensverhaal.


terug naar de startpagina van moors magazine