Op 26 mei 2008 kijk ik in de boekenkast. Daar staat het boekje “Wat zeilt daar?”, door mij aangeschaft op 1 september 1965 voor de somma van f.10,90. Er staan beschrijvingen en afbeeldingen in van jachten en boten die tot dan in Nederland in bekende eenheids- en andere klassen zijn ingedeeld. Schepenschouw heet dat met een mooi woord. Dit is mijn eerste kennismaking met de zeilsport en nog wel op het droge.

Vreemd genoeg is het boekje ook gekoppeld aan andere herinneringen. Ziek-zijn als kind. Wanneer het erg is komt de dokter aan huis en het boekje met zeilboten is dan altijd een onderwerp van gesprek omdat de dokter een echte zeilliefhebber is. Ik fantaseer graag over mijn lievelingsboot

: de 16 kwadraat BM-er. Nog steeds kijk ik gefascineerd wanneer ik de zeilen zie op het meer en de boten vergelijk met statig bewegende zwanen.

Maar er zijn nog zoveel meer klassen. Ik leer uit het boek alle zeiltekens en herken daaraan de boten op de diverse meren en plassen. Jaren later ga ik regelmatig mee als bemanning op diverse zeilboten en grotere zeiljachten. Vaartochten door Friesland, op het IJsselmeer, de Waddenzee en zelfs de gevaarlijke Oostzee.

In alle gevallen merk je steeds dat er in bijna iedere zeiler min of meer verborgen een wedstrijdzeiler steekt. Wanneer twee boten bij elkaar in de buurt liggen en gelijke koers varen, gebeurt het als vanzelf en ontstaat er iets dat verdacht veel lijkt op een wedstrijd… ‘Wat zeilt daar’ is nu niet meer zo relevant, wél wie er wint!

 

Joke Wöhler juni 2008

 


Dit verhaal werd geschreven tijdens de cursus Schrijf je levensverhaal.
 

terug naar de startpagina van moors magazine

»