De kleinkinderen stuurden regelmatig zelfgemaakte kaarten, eerst met alleen maar onherkenbare krassen, later met poppetjes met hark-armpjes en piekhaartjes, maar altijd vond oma het kunstwerk prachtig. De kaart was door de kunstenaar zelf ondertekend, veelal onleesbaar doordat de artiest de basisschoolleeftijd nog niet had bereikt. De kaarten worden zorgvuldig bewaard in de diverse plakboeken.

De tijd staat niet stil. De kleinkinderen worden groter, handiger met de computer en ook de techniek schrijdt voort. Achtjarige kleindochter Laura heeft inmiddels een eigen e-mailadres. Regelmatig stuurt ze nu digitale kaarten. Oma is een gewaardeerde geadresseerde, want die stuurt altijd een digitale kaart terug.

De laatste zending is een DigiDier, niet zomaar een kaart maar een net-echt huisdier. In een toelichting staat dat het verzorgen van DigiDieren regelmatig aandacht vereist. De dieren geven aan dat ze honger en dorst hebben, ze willen aangekleed worden en ze kunnen ook ziek worden. De toelichting gaat verder: er zijn DigiDollars te verdienen en je kunt ze ook kopen door te bellen naar een 0909 nummer. Verplicht is het niet. Gelukkig maar.

Laura heeft drie digitale huisdieren aangeschaft, Twoppie, Woppie en Snoetje. Bovendien verzorgt ze ook nog een pikzwart ouderwets konijn, genaamd Snuf, dat ze op haar vierde verjaardag cadeau kreeg. Oma is het digitale spoor allang bijster en belt maar even om te bedanken voor de mooie kaart.

De vader van onze jeugdige dierenvriendin neemt de telefoon op en al pratend wordt duidelijk dat Laura alleen op woensdagmiddag en in het weekend computer mag spelen, maar dat is voor de verzorging van al die DigiDieren veel te weinig. Vader Peter neemt dus in de tussenliggende dagen de verzorging voor zijn rekening. Niet bepaald zijn hobby, maar ja, je kunt ook een DigiDier niet laten verkommeren.

En oma? Die heeft de uitnodiging om ook een DigiDier te nemen toch maar afgeslagen.

 

Loes van Bergen

 

.


Dit verhaal werd geschreven tijdens de cursus Schrijf je levensverhaal.
 

terug naar de startpagina van moors magazine

»