het eindresultaat

een kleine boekenkast

De kasten in ons huis maak ik het liefst op maat. Je hebt al eerder kunnen zien hoe ik een boekenkast in elkaar steek, en ook de tweede grote operatie heb ik hier laten zien.

Dit keer ging het om een bescheiden muurtje in mijn werkkamer, waar met een simpel systeem een paar planken aan de muur hingen, met een tafeltje ervoor dat volledig dichtgroeide met stapels papier, cd's en boeken.

Die potentiŽle ruimte wou ik graag wat efficiŽnter inrichten met een eenvoudige boekenkast, op maat gemaakt voor mijn verzameling strips en cartoons. De goedkoopste planken waren hier goed genoeg, dus wit geplastificeerd spaanplaat. Er hoefden ook geen aluminium profieltjes te worden gezaagd, want er zijn tegenwoordig prima hoekjes te koop, die voor dit doel sterk genoeg zijn.

Ik begon om 9 uur 's morgens en was om 4 uur in de middag klaar, en toen was ik tussendoor ook nog twee keer naar de Hubo gefietst omdat ik me vergist had in aantallen (aluminium hoekjes) en hoeveelheden (de rol afplakband voor de ruwe spaanplaatrand was met zijn drie meter toch nog te kort).

Wat je op de foto's niet kunt zien is onder meer dat de muur hol was - dat betekent dat de staande planken onder en boven tegen de muur staan, en dat er in het midden van de muur een centimeter holte zit. En zoals elk huis is ook ons huis aan alle kanten scheef. Het plafond is links een centimeter lager dan rechts, en de muur is boven breder dan beneden.

(5 oktober 2010)

 

voor...

Zo zag het er ongeveer uit. Hier heb ik de enorme berg (boeken, knipsels, tijdcshriften, cd's) die zich op het tafeltje verzameld had al weggewerkt, net als de stapel ansichtkaarten die rechts op de tweede plank van onder tot aan het plafond opgestapeld lag...

muur leeg

De muur is leeg, de planken staan klaar.

hoekjes

Per boekenplank worden er twee aluminium hoekjes op de rechtopstaande plank geschroefd.

hoekjes...

Uit de bovenkant van de staande planken moest ik een hoekje zagen omdat er tegen het plafond een plint zat die niet zo gemakkelijk te verwijderen was.

de eerste helft...

Het eerste vak, links, bevat schuingezaagde planken, die aan de linkerkant 30 centimeter diep zijn, en rechts 25 centimeter. Het bovenste vak voor de grootformaat strips. Nadeel was, dat ik later een wit randje op de planken moest strijken met een heet strijkijzer, wat altijd een heel gepruts is.

tafeltje past...

Nog een stukje voortschrijdend inzicht: het rechtse vak zou eigenlijk uit twee smallere vakken bestaan, maar er was minder ruimte dan ik berekend had, dus werd het ťťn vak. Het vieze randje onderin kwam tevoorschijn toen ik de plint eruitsloopte om de kast tegen de muur te kunnen zetten.

volle kast

Een dag later zag hij er, gevuld, zo uit.

terug naar de startpagina van moors magazine