plek voor de nieuwe boekenkast...

operatie boekenkast - dag 1

De kasten in ons huis maak ik het liefst op maat. Je hebt al eerder kunnen zien hoe zo'n kast in elkaar gestoken wordt, en nu gaan we weer een poging wagen. Hierboven zie je de hoek waar hij moet komen. Een donker hoekje, met een massieve, donkere trap en een piano die nergens anders kan dan hier ongeveer. Bovendien lopen er in de hoek nog wat buizen en lag er nog wat aan electriciteit waar we eerst mee aan de slag moesten. Als het straks klaar is moet het een mooie lichte hoek zijn geworden met plek voor boeken en cd's.

Hier de resultaten van de eerste dag. Eerst kwamen er de schetsen, waarmee ik uitgerekend heb hoeveel materiaal ik nodig heb. Dit keer heb ik de plint wl meegerekend, en ik heb in mijn berekeningen ook rekening gehouden met de dikte van de planken en plankjes (achttien millimeter), waardoor ik nu niet meer de laatste plankjes allemaal moet gaan bijzagen. De bestellijst ligt nu bij de Hubo, en als alles goed gaat heb ik de eerste partij hout overmorgen in huis.

Verder hebben we vandaag de electriciteit vast "aan de kant gedaan" - dat wil zeggen dat mijn vriend Fred het deed, want ik ben als de dood voor electriciteit. Thanx Fred!

Morgen schoonmaken (onder meer de trap ontvetten, want die moet dezelfde kleur krijgen als de kasten) en de piano tijdelijk ergens anders heen schuiven.

kastruimte...

De thermostaat rechts zit op de buitenmuur, dus die moest al verplaatst worden omdat het een te koud plekje is. Het raampje was ooit een doorkijkje naar de keuken, maar sinds daar een nieuwe keuken in zit (al een paar jaar) kan het ook aan deze kant weggewerkt worden.

electriciteit

De elektrische bedrading is al bijna een jaar nogal improvisorisch opgelost.

de hoek...

In de hoek zitten nog wat zwakke plekken die ooit tot gelek zouden kunnen leiden, dus daar zal in de kast een soort van luik voor moeten worden ingebouwd.

tijdelijke oplossing

Een noodoplossing voor de komende paar dagen wat betreft de electriciteit en de thermostaat.

het bovenaanzicht

De kast van bovenaf gezien. De stippellijn geeft de plintplaat aan.

de linkerkant

Vooraanzicht van de linkerhelft van de kast, die geheel bestemd is voor boeken. Rechts onder de grote boeken, als atlassen en sommige kunstboeken. In het vak helemaal rechts onder komt het luik waarmee we eventuele toekomstige lekkages te lijf kunnen gaan.

rechterhoek

Uiteindelijk is het een vrij simpel ontwerp geworden. Dit is de rechterhelft, zo'n beetje onder de trap. De rechterkolom is bestemd voor cd's, de twee linkerkoloms voor pockets en paperbacks. De kast gaat tot aan het plafond en wordt daardoor 313 centimeter hoog. De onderste tien centimeter worden plint (of drempel, hoe je het ook wil noemen).

Dag 2

terug naar de startpagina van moors magazine