Op papier lijkt het helemaal niks, en als je de foto’s ziet hou je nog steeds je hart vast, maar zet de cd van The Great Bear Trio op en je bent binnen vijf minuten verkocht. Het gaat hier om twee broers van zestien en achttien en hun moeder, die samen een trio vormen. De broers Andrew (18) en Noah (16) VanNorstrand begonnen met vioollessen op hun achtste, en na een paar jaar pakten ze er allebei wat andere instrumenten bij, en ook daar bleken ze meteen talent voor te hebben. Andrew bespeelt zo, naast de fiddle, akoestische en elektrische gitaren, bouzouki, banjo, bas en de zweedse nyckelharpa. Noah is naast de fiddle gek op de mandoline, maar is inmiddels ook een kei op verschillende percussie-instrumenten, met een voorkeur voor Afrikaanse en mediterrane handtrommels. Daarnaast laat hij horen dat hij het zogenaamde “circular breathing” beheerst op de didgeridoo.

Nu zegt zo’n indrukwekkend lijstje nog niks, maar deze jongens kunnen echt spelen – het zijn niet alleen absolute natuurtalenten die het helemaal in de vingers hebben, ze spelen ook nog eens verbluffend mooi samen. Denk aan de samenzang van bijvoorbeeld de Everly Brothers, en vertaal dat naar bijvoorbeeld twee fiddles die spannend “tweestemmig” samen spelen. Ze voelen elkaar perfect aan en maken het voor elkaar ook duidelijk spannend. En als je naar de gezellige moeke op de foto kijkt verwacht je niet een pianiste die met zo’n enorme energie kan rocken en swingen. Hier horen we een zeer opwindende pianiste die de muziek nog net even wat extra pit geeft.

De jongens componeren het grootste deel van wat ze spelen zelf, en ook daar blijken ze verbazingwekkend goed in te zijn. Denk aan Keltische, Scandinavische en Appalachiaanse fiddlers, gecombineerd met vlagen jazz, rock, bluegrass en allerlei soorten wereldmuziek. Ze maken er hun volstrekt eigen muziek mee, energiek en opwindend, en af en toe zeer, zeer verrassend. Dit zijn gasten om in de toekomst zeer goed in de gaten te houden. Voorlopig zitten we hier nog volop te genieten van Dancing Again, dat elke keer weer goed is voor een paar uur onverwoestbaar humeur, maar we verheugen ons nu al op wat er ongetwijfeld nog komen gaat. Deze plaat bevat alleen instrumentals, maar de broertjes spelen live al de liedjes die Andrew schrijft. We zijn zeer benieuwd. Dus onthoud de naam – VanNorstrand.

  • The Great Bear Trio (Andrew, Noah & Kim VanNorstrand) – Dancing Again – Great Bear Records GBR CD003

  

terug naar de startpagina van moors magazine

»