De Classic Express is een rijdende concertzaal. De  eerste ter wereld zelfs. Een grote truck die hydraulisch kan worden uitgeschoven tot een zaaltje waarin vijfendertig kinderen en een paar leerkrachten van een concert kunnen genieten dat wordt gegeven door telkens drie jonge prijswinnaars van het Prinses Christina Concours. Hij stond begin november in Hoogezand en wij mochten stiekem even meekijken, want de concertreeks is eigenlijk alleen bedoeld voor basisschoolkinderen.

De muzikanten die als beste uit het Prinses Christinaconcours kwamen hebben allemaal een kort maar aansprekend stuk klassieke muziek voorbereid, en ze vertellen eerst over hun instrument (in dit geval trompet, viool en piano) en een beetje over zichzelf. Daarna spelen ze een stuk, en de kinderen, die hun schoenen hebben uitgetrokken en slofjes hebben gekregen, zitten op grote kussens te luisteren, terwijl er op een paar beeldschermen sfeerverhogende beelden verschijnen en de lichten in de zaal gedempt worden en allerlei kleuren aannemen. Daarna en tussendoor mogen er vragen gesteld worden.

Dit initiatief van de actieve directeur van het Prinses Christina Concours is nu al een doorslaand succes, en het mes snijdt dan ook aan twee kanten. De prijswinnende jonge musici (tussen de 12 en de 19 jaar oud) kunnen even lekker spelen voor een jong en enthousiast publiek, en voor dat publiek is het een hele bijzondere ervaring die ze niet snel zullen vergeten. Bovendien maakt zo’n concert klassieke muziek ineens een behoorlijk stuk cooler en toegankelijker dan voorheen. Ook doordat de pianiste een lekker felle Trollendans speelde. In Hoogezand waren er in ieder geval in één klap behoorlijk wat aanmeldingen bij de muziekschool binnen gekomen van kinderen die ook op muziekles wilden.

violiste, pianiste en presentator...

Een jonge violiste (16), een iets oudere pianiste (18) en de presentator, een ook nog jonge pianist die een speciale training heeft gevolgd om het voor de kinderen zo leuk en interessant mogelijk te maken.

pianiste speelt trollendans...

  

terug naar de startpagina van moors magazine

»