Misschien moeten we het toch eens hebben over het verschil tussen rockartiesten en singer/songwriters. Dat leek altijd heel simpel, want de gemiddelde singer/songwriter zong zijn liedjes met minimale begeleiding, liefst alleen zijn eigen gitaar. Maar sinds het genre Americana is ontstaan kleden steeds meer singer/songwriters hun liedjes aan op een manier die soms tegen de pop en de rock aanliggen. Het grote verschil is de tekst. Bij een singer/songwriter mag je een goede tekst verwachten, een tekst met dubbele bodems, humor, diepgang, literair of poëtisch, maar in ieder geval een goede tekst. Een rockartiest neemt wat sneller genoegen met wat cliché’s – bij hem gaat het meer om het lekker muziek maken, terwijl bij de singer/songwriter echt de tekst centraal staat. Twee singer/songwriters nu, die met hun arrangementen dicht bij de rock komen.

Dan Hubbard and the Humadors

Het laatste nummer op de titelloze cd van Dan Hubbard en de Humadors heet zelfs Two-Chord Rock ‘n’ Roll, dus dan weet je meteen waar Hubbard van houdt. Toch klinkt zijn muziek niet zo primitief of simpel als die titel doet vrezen. De rock van Hubbard en zijn drie vrienden ligt soms tegen de rockabilly aan, en soms zit er een vleug country of blues door, maar lekker stevig is het allemaal steeds wel. Toch weet Hubbard je aandacht toch ook bij de teksten te houden. We hebben een willekeurige flard uit een van zijn nummers gescheurd, dan kun je zelf even luisteren.

Dare Dukes – Prettiest Transmitter of All

De muziek van Dare Dukes is in vergelijking met die van Hubbard veel ingetogener en subtieler, met een aantal prachtarrangementen. Dare Dukes is overigens de naam van de zanger/gitarist/pianist die ook al de liedjes schreef. Intelligente rock zou je het kunnen noemen, met vooral ook fraaie arrangementen, maar zeker ook lekker stevige nummers. En indrukwekkende teksten. Ook hier plukten we een willekeurig fragment uit een van de nummers.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      dare dukes - sam's cathedral

      dan hubbard and the humadors - you're all i need 

terug naar de startpagina van moors magazine

»