Zoals te verwachten bij een nieuwe cd op het Belgische label Homerecords.be hoor je hier folk die op een vreemde manier tegelijkertijd in de traditie staat en er volledig naast. Emmanuel Louis with the Gardening Group play some music about your garden is een raar, verwarrend album geworden. Het instrumentarium bestaat uit gitaar, fluit (meest dwarsfluit), viool en cello, en er wordt gespeeld alsof het om een tuinconcert gaat dat een paar eeuwen geleden in een Engelse tuin plaats had kunnen vinden.

De muziek is dus voor een deel bijna antiek, maar er wordt wel steeds een rare twist aan gegeven, waardoor het soms bijna weer avantgarde wordt. Er worden rare gitaarloopjes in verwerkt bijvoorbeeld, of de viool speelt bijzondere pizzicato geplukte partijen. Instrumentaal is het in ieder geval een spannende, gedreven plaat geworden.

De zang is een ander kopje thee. Hier wordt niet “mooi” gezongen, maar met stemmetjes en typetjes, in de traditie van de oude Engelse vaudeville. Je moet er van houden. Zelf heb ik een zwak voor de aparte, lichtelijk “over the top”-humor die erbij hoort, maar ik ken ook iemand die er volstrekt allergisch voor is (“Gatver, die stemmetjes…”), dus het is zaak zelf even naar wat fragmenten te luisteren om te kijken of je dit erg leuk vindt of juist helemaal niet.

In beide gevallen kunnen de instrumentale stukken nauwelijks tot discussie leiden, die zijn namelijk zonder meer goed en geïnspireerd. Luister maar eens naar Damned! Un Oiseau Mort! waarin Engels en Frans door elkaar gebruikt worden, zoals de hele cd tweetalig is, en waarin zowel het geïnspireerde spel als de bijzondere zang te beluisteren zijn.

  • Emmanuel Louis With The Gardening Group – Play Some Music About Your Garden – Homerecords.be 4446044 

terug naar de startpagina van moors magazine

»