De Japanse luitspeler Yoyohito Satoh speelt vier suites van de zeventiende-eeuwse Duitse componist Esaias Reusner, en dat klinkt heel bijzonder en heel Japans. Satoh speelt de ingetogen luitcomposities van Reusner mooi kaal en puur, waardoor ze klinken als verstilde en pure muzikale haiku’s.

De vier suites die Satoh hier speelt werden door Reusner in Berlijn gepubliceerd in 1676, toen Reusner zevenendertig was. Haiku-grootmeester Basho was op dat moment, aan de andere kant van de wereld, vijf jaar jonger.

Ik pik hier de Sarabandes uit de vier suites, omdat ze de kortst mogelijke dansvorm representeren uit die tijd. Elke sarabande duurt hier rond de twee minuten, en daarvan laat ik minder dan de helft horen, maar je krijgt wel een idee van de manier waarop de luitspeler Reusner componeerde – anders dan de inventieve sarabandes van iemand als Bach probeert Reusner juist de eenvoud op te zoeken, en zijn composities zijn verbazend kort en sober – juist, als haiku’s.

Klein, ingetogen, maar zeer geconcentreerd, en Satoh voelt dat perfect aan. Hij speelt overigens op de originele Greiff luit uit 1611. Dit is overigens geen cd die je achter elkaar moet luisteren – één suite vergt al zoveel van je aandacht dat het dan wel even genoeg is – maar dan heb je wel een bijzonder intense luisterervaring gehad. Een juweel van een album, met heel veel kleine pareltjes.

Luister hier naar fragmenten van de vier sarabandes:

sarabanda uit suite b flat major     
sarabanda uit suite a minor     
sarabanda uit suite g minor     
sarabanda uit suite d major     

terug naar de startpagina van moors magazine

« | »