De doedelzak roept gemengde gevoelens op – er zijn veel mensen die de doedelzak niet als serieus muziekinstrument erkennen. Kattengejank is in die kringen een veelgehoorde omschrijving. Toch is de doedelzak in al zijn verschijningsvormen een instrument waarmee ongehoorde finesses kunnen worden bereikt, en de beste doedelzakspelers weten dan ook de meest onwaarschijnlijke muziek uit hun instrument te toveren.

Op de cd Young Scottish Pipers horen we dat er nog steeds nieuwe, jonge doedelzakspelers aantreden, die meestal stevig in de traditie geworteld zijn, maar die vaak ook hun volstrekt eigen muziek weten te creëren, soms door de bijzondere begeleiding, maar ook door de mogelijkheden van het instrument uit te buiten en er nieuwe dingen mee te doen. Het basisgevoel dat de doedelzak oproept blijft overigens in vrijwel alle gevallen volledig intact.

Soms hoor je alleen de piper, meestal is er gitaarbegeleiding, soms keyboards, een trom, fluit of viool. Het licht hypnotiserende geluid van de doedelzak overheerst overal, en je hoort hier dat de tradities niet alleen levend blijven, maar dat ze door deze nieuwe generatie ook nieuw leven worden ingeblazen. Een mooie, gevarieerde, kwalitatief meer dan uitstekende verzameling.

  • Young Scottish Pipers – ARC Music – EUCD1999 

terug naar de startpagina van moors magazine

»