Twee dagen na zijn eenenzestigste verjaardag is de Amerikaanse singer/songwriter Greg Trooper in januari 2017 overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Trooper was wat je noemt een “artist’s artist”, een zanger en liedjesschrijver die in ieder geval door zijn collega’s zeer hoog gewaardeerd werd, maar die bij het grote publiek nooit echt doorbrak.

Maura O’Connell, Vince Gill, Billie Bragg, Steve Earl en Robert Earl Kean hebben allemaal nummers van “Troop” opgenomen, en dat is opmerkelijk, want de kenner weet dat de meeste van deze gasten zelf ook gerenommeerde songschrijvers zijn. Dus dat zegt wel wat.

Mijn eerste ontmoeting met Trooper vond plaats in Assen, vóór een optreden in de Witte Bal, toen ik hem voor het blad Heaven interviewde. Ik vroeg hem onder meer, naar aanleiding van een liedje waarin hij een vrouwelijke god opvoert, of hij religieus was. Hij keek mij even een beetje scheef aan en zei toen: “Holly, do I look religious?” Waarop ik in de lach schoot en het interview ontspannen verder ging. Trooper was een bijzondere man en een buitengewoon goede liedjesschrijver die verbaasd was als mensen zijn liedjes bleken te kennen.

Ik herinner me een optreden in de Amer in Amen, waar hij ineens een koortje had dat de tweede stemmen van Inisheer meezong – daar was hij duidelijk aangenaam door verrast. Groot commercieel succes heeft Trooper helaas nooit gekend, maar zijn samenwerking met Dan Penn leverde wel een magnifiek meesterwerkje op, Make it Through This World, al was dat niet het enige juweeltje dat hij produceerde.

Daarnaast was Greg Trooper ook nog eens een geweldige performer die een zaal een hele avond op het puntje van de stoep kon houden met zijn liedjes, er kon met hem gelachen worden en het was een ontzettend aardige vent. We zullen hem missen.

terug naar de startpagina van moors magazine

« | »