muziek van dvorak

supraphon

In het voormalige Tsechoslowakije was Supraphon het belangrijkste platenlabel. De hoezen die de platen sierden hadden een paar opmerkelijke eigenschappen. Om te beginnen stond er nooit een artiest, componist, dirigent of orkest op genoemd. Op de voorkant van de hoes staat de naam van het label, Supraphon, een plaatje dat meestal een indicatie geeft van de muziek die je kunt verwachten, en meer niet.

In de achterkant van de hoes was een rond gat uitgespaard, en je kon, door de doorzichtige plastic binnenhoes, die heel onhandig was en steeds makkelijk verfrommelde, in kleine lettertjes lezen om welke muziek het ging. Als de hoes wel eens bij uitzondering op de achterkant een tekst bevatte sloeg die meestal absoluut niet op de muziek die op de plaat te vinden was. Maar de hoezen zijn prachtig om te zien.

Nog een eigenaardigheid is het feit dat de hoezen gemaakt zijn van vrij dun, gevouwen karton dat aan de boven- en onderkant is vastgenaaid. Pas vrij laat kom je af en toe een gelijmde hoes tegen.

variatie op het label...

kleinformaat langspeelplaat

 

 

een van de prachtige supraphonhoezen...

een orkestwerkje?...

moderne muziek?...

een abstracte notenbalk?...

genaaid hoesrandje...

blanco achterkant met gat...

achterkant met tekst...

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine