Al jaren verheug ik me in december op de nieuwe agenda voor het komende jaar. De agenda waar ik het hier over heb is altijd tot in de kleinste details perfect verzorgd. Hij is gemaakt met smaak, met gevoel voor details en vooral met veel gevoel voor humor. Kortom: elk jaar weer puur genot, en dan ook nog het hele jaar door. Hij wordt gemaakt door het ontwerpersduo Koos Staal en Geja Duiker, vooral bekend vanwege hun revolutionaire kranten- en tijdschriftenvormgeving, en wordt in een oplage van 1500 exemplaren gedrukt, in samenwerking met een drukker, een boekbinder en nog wat betrokken bedrijven. Vrijwel de gehele oplage gaat naar relaties, maar er komen ook altijd een paar exemplaren bij de plaatselijke boekhandel te liggen (Boomker en Savenije), dus als je snel bent kun je wellicht nog een exemplaar op de kop tikken.

Het thema is dit jaar inspiratie, en ik voel me zeer vereerd dat ik dit jaar ook een kleine bijdrage heb mogen leveren. Ook dit jaar is het om te beginnen weer een zeer goede en vooral zeer bruikbare agenda geworden, met boven elke week een stukje tekst met voorbeeldfoto’s over inspiratie. Gerard Unger vertelt bijvoorbeeld waar hij de inspiratie voor de internationaal geroemde letter Swift vandaan haalde, Wim de Bie vertelt op wie de figuur Walter de Rochebrune geïnspireerd was, enzovoorts. De maanden worden bovendien gescheiden door een dubbele bladzij waarin wat dieper op het thema wordt ingegaan. Met andere woorden: je verveelt je met deze agenda absoluut nooit. Sterker nog – ik ben meteen een paar websites gaan bezoeken die te vinden zijn op de dubbele pagina die gaat over dagelijkse inspiratie uit digitale dagboeken. En als je in deze agenda eenmaal begint te bladeren en te lezen krijg je de smaak al snel te pakken.

Dat is eigenlijk nog het opmerkelijkste aan deze schitterende agenda – hij gaat niet alleen over inspiratie, hij levert ook inspiratie op. Interessant, prikkelend, en als altijd, ook vaak erg grappig.
Ook dit jaar weer met voorsprong de beste agenda voor 2005.

Nog even over het agendagedeelte, dat je misschien bijna over het hoofd zou zien. Staal en Duiker zijn namelijk héél goede ontwerpers, die een agenda maken die, naast inspirerend, ook zeer functioneel is, waarbij alles, ondanks de ogenschijnlijke simpelheid, ongemerkt wel zeer compleet en perfect geordend is. Mooi mooi.

En tenslotte vermelden we ook nog even het bijzonder geslaagde drukwerk en bindwerk (dubbelgevouwen ultradunne pagina’s – heel bijzonder en elegant). De agenda is dan ook een samenwerkingsverband van Staal & Duiker, Drukkerij Van Liere, Boekbinders Stronkhorst/Van der Esch, Reproform PrePress, Bureau Binnenwerk, Wilma Straathof en Karen Saaman. Het slimme van deze constructie is dat iedereen belangeloos meewerkt, en dan meteen een stapeltje fantastische relatiegeschenken heeft.

fragment

dubbele bladzij over digitale dagboeken...

een week

 

  

terug naar de startpagina van moors magazine

»