tilda swinton, engels actrice

over opmaak

Er is iets opmerkelijks aan de hand met de vrouw op de foto rechts. In eerste instantie valt het niet op. Je denkt missschien dat ze wat intensief uit haar ogen kijkt, maar verder?
Kijk je goed, dan zie je lichte wenkbrauwen en lichte oogwimpers, en dan dringt het pas tot je door dat deze vrouw niet is opgemaakt, en ook hoe uitzonderlijk dat tegenwoordig is.

De laatste weken ben ik in kranten en tijdschriften op zoek geweest naar een vrouw zonder make-up. Ze was niet te vinden. In wat oudere tijdschriften kwam ik heel af en toe een oude vrouw zonder make-up tegen, maar dat bleven extreme uitzonderingen. Tot ik deze foto tegenkwam van de Engelse actrice Tilda Swinton. Als je beter kijkt zie je dat ze waarschijnlijk toch iets van lippenstift heeft gebruikt, en dat de kans groot is dat ze haar haar geverfd heeft. Dat betekent dus dat het in de praktijk onmogelijk lijkt om een foto te vinden van een volledig onopgemaakte vrouw. Ik vind dat heel vreemd.

In de eerste plaats vind ik een vrouw zonder make-up een verademing. Ik vind haar eigenlijk altijd mooier dan een vrouw "met". In de tweede plaats heb ik het gevoel dat de emancipatie pas geslaagd is als vrouwen gewoon altijd zonder make-up de wereld durven instappen. Zolang dat niet het geval is klopt er iets niet. Het heeft me altijd bevreemd dat zelfs de boegbeelden van het feminisme altijd zwaar beschilderd rondlopen. Een Cisca Dresselhuys, hoofdredacteur van Opzij, heeft een bijzonder markant hoofd, maar ze schildert er een poppekop overheen. Verbijsterend vind ik dat, en absoluut onbegrijpelijk.

Géén make-up is overigens iets anders dan "onverzorgd". Het verbaast me dat er vrouwen zijn die het gevoel hebben dat ze naakt zijn zonder make-up. Waar komt dat vandaan? Waarom zien we zo weinig vrouwen die naturel rondlopen? Dat geldt overigens ook voor parfum. Ik ruik duizend keer liever de natuurlijke geur van een frisgewassen vrouw dan welk parfum dan ook.

Als je dan nog even doordenkt realiseer je je dat er in de toekomst in de archieven geen natuurlijke vrouw te vinden is uit onze tijd. Dat is toch wel een vreemd idee. Gelukkig lopen ze in het wild nog wel rond, al zijn ze ook daar behoorlijk zeldzaam geworden.

tilda swinton

terug naar de startpagina van moors magazine