haar...

haar beter

In kranten kom je tegenwoordig heel veel fouten tegen. Gewone tikfouten, maar ook fouten die te wijten zijn aan het feit dat teksten op computers gemaakt worden, waarbij met woorden en zinsdelen geschoven wordt, en geknipt en geplakt. Blijkbaar zijn er geen correctoren meer in dienst, want je ziet hetzelfde type fout bij vrijwel alle kranten, zelfs bij de kwaliteitskrant NRC Handelsblad, waar bijgaande twee voorbeelden uit komen.

In het eerste voorbeeld is het woordje haar weggevallen, waardoor je de tekst toch even twee keer moet lezen. In het tweede voorbeeld is het woord beter blijven staan na een knip- en plakactie van de schrijver van het stuk, wat, zeker in zo'n zin, toch wel een beetje dommig overkomt.

Het derde voorbeeld komt uit de Volkskrant. Het lijkt erop dat het fouten zijn die gerelateerd zijn aan de tekstverwerkingsprogramma's die iedereen tegenwoordig gebruikt op de computer. Knippen en plakken is zo eenvoudig geworden dat je te gemakkelijk een woordje teveel weghaalt of een woord laat staan waar het moest verdwijnen.

Het zijn kleine ergernissen, ik weet het, maar ik pleit er toch voor weer een corrector in dienst te nemen.

welk woord is hier vergeten?...

dubbel beter...

van hebben...

terug naar de startpagina van moors magazine