reise- en zakatlas...

een atlas uit 1773

Uitgeverij 12 ProvinciŽn geeft boeken uit die je via internet kunt bestellen, maar die je normaalgesproken niet in de boekwinkel vindt. Het gaat om verzorgde uitgaven die altijd de moeite waard zijn. Zo verscheen er een facsimile uitgave van een Reise- en Zakatlas uit 1773, met kaarten van "de VII Vereenigde Nederlandsche ProvinciŽn". Mooie kaarten, allemaal in kleur gedrukt, waaruit goed af te lezen valt hoeveel er in tweeŽneenhalve eeuw veranderd is in Nederland.

Bovendien bevat het oblong gebonden boekje vijf reistochten, met vermelding van de voornaamste Logementen, Jaarmarkten en Kermissen en een korte doch zakelijke beschrijving van alle steden en vele andere plaatsen dezer landen. Zelf kan ik met zo'n boekje uren zoet zijn, want als je er echt induikt ga je toch even een behoorlijk stuk terug in de tijd.

De atlas is gemaakt door Jan Christiaan Sepp, een Amsterdammer die het vak van zijn vader geleerd had. De 74 met de hand ingekleured, nauwkeurig getekende en gegraveerde kaarten sluiten precies op elkaar aan, waardoor je soms wel een erg groot stuk Noordzee ziet, wat wel weer een mooi grafisch beeld oplevert. Ook de duidelijke, nog steeds goed leesbare teksten zijn van Sepp. Een met liefde gemaakte heruitgave. Een juweel van een boekje.

 

 

groningen en omgeving...

reisverslag - groningen...

reisverslagfragment...

schiermonik oog en t wat...

 

terug naar de startpagina van moors magazine