een klein boekje...

rtm100
- honderd interventies in de rotterdamse openbare ruimte

RTM100 is de titel van een simpel boekje, dat er op het eerste oog niet echt aantrekkelijk uitziet - hierboven zie je het omslag. Het is een paperback met op goedkoop papier gedrukte kleurenfoto's die niet uitblinken door artistieke kwaliteiten. Maar daar gaat het hier ook niet om.

Als je door het boekje gaat bladeren val je al snel van de ene verbazing in de andere, en raak je al snel enthousiast, want wat gebeurt hier? Een fotograaf heeft allerlei plekken in Rotterdam gefotografeerd, en vervolgens zijn die plekken al photoshoppend onder handen genomen, waardoor je in één oogopslag kunt zien dat een kleine ingreep soms een enorm verbeterend effect op zo'n plek kan hebben. De twee foto's worden in het boekje tegenover elkaar gepresenteerd.

Het gaat in alle gevallen om plekken waar niet of slecht over nagedacht is, die ongastvrij zijn of slecht onderhouden, of ooit dichtgetimmerd en vergeten. Soms zijn het minimale ingrepen die al een enorm positief effect sorteren, soms is er een stevige ingreep nodig, zoals hiernaast, bij de stinkende gracht die in een parkje kan worden omgetoverd.

In het boekje vind je honderd interventies, honderd kleine of wat grotere ingrepen, honderd inspirerende situaties, en het is een boekje geworden dat je zou moeten uitdelen aan alle beleidsmedewerkers van alle gemeenten in Nederland, want als je deze honderd fotocombinaties hebt bekeken loop je anders door je eigen stad, en zie je ineens overal verbetermogelijkheden die je eerder niet zag.

RTM100 is dus een buitengewoon inspirerend boekje dat laat zien dat je soms op een heel eenvoudige manier saaie plekken wakker kunt kussen - een optimistische, positieve manier van kijken, daar begint het mee, en dit boekje geeft je een fikse duw in de goede richting. Een boekje dat je manier van kijken definitief kan beïnvloeden.

  • RTM100 - 100 interventies in de Rotterdamse openbare ruimte - een project van URA + TOPOTRONIC op uitnodiging van AIR

  • URA

  • TOPOTRONIC (Arjan Harbers en Kristin Jensen)

  • AIR (het architectuurcentrum van Rotterdam)

situatie nu...

en de situatie zoals hij zou kunnen zijn...

let op de stoep... ook kleine ingrepen hebben effect...

bankjes

verplaatst naar de waterkant...

een dubbele pagina uit het boekje...

 

terug naar de startpagina van moors magazine