het dodevissenmuseum...

charles d'ambrosio
- het dodevissenmuseum

Uitgeverij Karaat bestaat net een jaar en heeft al een paar juweeltjes van boeken uitgegeven. Dit is er ook weer een, want Charles d'Ambrosio is een Amerikaanse korteverhalenschrijver die meesterlijke verhalen schrijft die je meteen een wereld binnentrekken van echte mensen. Om je een indruk te geven kun je hiernaast een fragment lezen uit het verhaal "De hoge pas", waarin het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap verteld wordt.

D'Ambrosio heeft daarbij om te beginnen al lak aan de politiek-correcte opvattingen over pesten. Zijn hoofdpersonen geven hun leven op hun geheel eigen manier vorm, en dat gaat lang niet altijd volgens de gebruikelijke stramienen, maar wel altijd bijzonder overtuigend. Hij weet mij in ieder geval altijd volledig te overtuigen en zijn wereld binnen te loodsen.

De verhalen zijn verbluffend compact, dat wil zeggen dat ik na elk kort verhaal van deze man het gevoel heb dat ik een complete roman heb gelezen. Vaak heb je ook het gevoel dat zo'n verhaal een prima basis zou zijn voor een meer dan uitstekende film, zo beeldend schrijft d'Ambrosio.

Verhalen van d'Ambrosio verschenen onder meer in The New Yorker, The Paris Review en Zoetrope, en dit is zijn tweede bundel. Zeer aan te bevelen, maar wel in hapjes te nuttigen, geen bundel om in één ruk uit te lezen, daarvoor zit er in elk verhaal te veel samengebald. Als lezer heb je na lezing van één zo'n verhaal wel even wat te herkauwen.

uit het verhaal "de hoge pas"...
de pafzak...
wapenstilstand...

© Charles D'Ambrosio

terug naar de startpagina van moors magazine