joachim van babylon

wat is hierop uw antwoord?

het antwoord

 

 

 

 

Boeken zijn zelden zo prikkelend dat een ander zich geroepen voelt er ook met een boek op te reageren. Je mag als schrijver al blij zijn als er een paar recensies over je boek verschijnen, of als er, zoals in het geval van Harry Potter, allerlei plagiaatachtige boeken verschijnen. Toch zijn er wel degelijk boeken geschreven waar een antwoordboek op volgde. Het bekendste voorbeeld is misschien wel Joachim van Babylon van de onderschatte Belgische schrijver Marnix Gijsen.
Het antwoordboek van Esther de Raad heette Het Antwoord van Suzanna aan Joachim van Babylon en verscheen, curieus genoeg, bij dezelfde uitgever als het boek van Gijsen (A.A.M Stols). Sterker nog: er is nog een tweede antwoordboek op dezelfde Joachim van Gijsen verschenen in 1956 - Een vrouw met name Suzanna van Yvonne de Man. Achter het pseudoniem Esther de Raad blijkt overigens het latere kruidenvrouwtje Mellie Uyldert schuil te gaan...
Marnix Gijsen was overigens ook een pseudoniem, van Joannes Goris.
Het antwoordboek kun je in dit geval overigens meer als een eer beschouwen voor Marnix Gijsen dan dat het op zichzelf de moeite waard is, waarbij ik moet bekennen dat ik het boek van Yvonne de Man nog niet te pakken heb kunnen krijgen. Wat in het boek van Esther de Raad opvalt is dat de ironie in het boek van Gijsen haar blijkbaar volledig ontgaan is.

introductie

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine