wezens die je nauwelijks voor kunt stellen

the book of barely imagined beings
- a 21st century bestiary
- caspar henderson
- een hedendaags rarebeestenkabinet

The Book of Barely Imagined Beings, het boek over wezens die je je nauwelijks kunt voorstellen, maar die toch werkelijk bestaan, is geen sensationeel boek geworden, geen spectaculair rariteitenkabinet, maar wel een machtig mooi boek waar je stilletjes van kunt genieten, omdat schrijver en samensteller Caspar Henderson precies de juiste toon aanslaat.

En er is meer aan de hand met dit boek, want het is zo magnifiek en perfect vormgegeven dat het alleen daarom al een puur genot is om te lezen. Neem alleen al het dilemma van de voetnoot. In het ergste geval staat er in een tekst een cijfertje achter een woord en moet je ergens achter in het boek, of achterin het hoofdstuk, op zoek naar de voetnoot. Als het iets beter geregeld is vind je die voetnoot onderaan dezelfde bladzijde, maar moet je ook het nummertje volgen. Hier is het woord in rood gedrukt en vind je de voetnoot links of rechts in de kantlijn, ook in rood. Perfect, duidelijk, handig en bovendien bloedmooi.

De illustraties in dit boek zijn ook precies goed - niet overdadig veel, maar wel precies goed, de nieuwsgierigheid net voldoende bevredigend. En de teksten van Henderson zijn geweldig.

We beginnen bij de Axolotl en eindigen bij de Zebravis, en onderweg komen we onder meer langs de zeevlinder, de nautilus, de japanse macaque, de quetzalcoatlus, de "thorny devil", de yeti crab, octopus, en nog veel meer verbazingwekkende dieren.

Een heerlijk, gebonden boek van ruim vierhonderd pagina's waar je diep zuchtend van intense tevredenheid regelmatig naar teruggrijpt, gewoon omdat het zo'n heerlijk boek is.

 

 

 

 

 

 

de voetnoot perfect opgelost...

De voetnoot perfect opgelost - het woord dat nadere uitleg behoeft druk je in rood, het verhaal dat erbij hoort in dezelfde kleur in de kantlijn - buitengewoon effectief en bovendien erg mooi.

de axolotl

over de springspin

jumping spider

 

terug naar de startpagina van moors magazine