naakte lunch...

naakte lunch
- william s burroughs' klassieker in een definitieve uitgave

Naakte Lunch is een naar boek, een boek dat je soms in een hoek wil smijten om het nooit meer op te pakken, een boek dat op een nachtmerrie-achtige manier onder je huid kruipt als je niet oppast, maar ook een boek dat je voor de rest van je leven uit de buurt van drugs houdt.

Naakte Lunch van William Burroughs is een boek met een merkwaardige geschiedenis die pas goed begrijpelijk wordt als je het boek gelezen hebt. Het is een van de klassiekers van de zogenaamde Beat Generation, waarvan verder Jack Kerouac (On the Road) en Allen Ginsberg de belangrijkste namen zijn. Het was een van seks, drank en drugs doordrenkte vriendenclub, en misschien is het daarom niet zo vreemd dat Kerouac en Ginsberg een belangrijke rol speelden in de uiteindelijke totstandkoming van dit boek.

Want het boek was er bijna helemaal niet geweest. Dat heeft voor een groot deel te maken met de verslaving van Burroughs. De verslaving die ook op een huiveringwekkende manier het boek bepaalt. Burroughs woonde in Tanger, en zijn manuscript bestond uit een chaotische stapel brieven, teksten en losse aantekeningen toen Ginsberg, Kerouac en nog een paar vrienden deze chaotische junkzooi redigeerden en herschreven. Ze maakten er een manuscript van dat in Parijs bij het Engelstalige Olympia Press werd uitgegeven, en een paar jaar later bij het Amerikaanse Grove Press, maar dat werd bijna een ander boek, door toevoegingen, wijzigingen en verschuivingen.

Naakte Lunch is een boek vol hallucinaties en pure nachtmerries, waardoor je soms bijna zelf moet overgeven. Zo heftig is dit boek bij tijden. Maar Burroughs heeft ook gevoel voor humor, dus schiet je tussen alle mensonterende ellende door af en toe ook in de lach. Een verwarrend boek dus ook.

Lebowski bracht een voorbeeldige nieuwe editie uit, waarbij de geest van het boek goed vastgehouden werd, en er wat teksten werden toegevoegd, onder meer een uitstekende en uitgebreide inleiding van de redacteuren en een nawoord van Burroughs (Verklaring: getuigenis betreffende een ziekte). We laten hier een tamelijk warrige pagina uit het boek zien en twee fragmenten uit het nawoord.

  

heeft iemand pantopon roos gezien?...

appendix...

uit de appendix...

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine