carr's cricketboekje...

carr en cricket

Ik heb het hier al eerder over de zeer Britse schrijver JL Carr gehad. Carr blijkt naast zijn romans ook nog een aantal kleine boekjes te hebben uitgegeven. Hij drukte ze zelf, en eentje ervan werd een onverwachte bestseller. Na zijn dood is het door uitgeverij Aurum opnieuw uitgegeven, nu als mooi klein gebonden boekje. Dat boekje wist ik tweedehands voor één dollar op de kop te tikken (de portokosten zijn dan nog iets hoger, maar dat geeft niet). Het gaat om Carr's Dictionary of Extra-Ordinary Cricketers. Ik heb niets met sport, maar cricket vind ik wel een fascinerende variant, onder meer omdat het op het oog een beschaafde, zeer Britse sport is. Ik weet van de spelregels alleen dat er drie stokjes (de wickets) omgegooid moeten worden. Om dat te voorkomen staat er een man met een plankje voor, om de bal tegen te houden.  Toch was ik benieuwd naar Carr's Buiten-Gewone Cricketers.

Het is een zeer Brits, en buitengewoon vermakelijk boekje. Zelfs ik kan het niet anders dan breed grijnzend lezen. Dat komt door de formuleringen van Carr, maar ook door de feiten die hij vermeldenswaard acht. Toch vereist het een bepaald gevoel voor humor, en ik kan me voorstellen dat cricketliefhebbers die het kochten om een serieus naslagwerkje in huis te halen zich enigszins bekocht konden voelen. Iedereen die ook maar een beetje van Engelse humor houdt kan zichzelf met de aanschaf van dit heerlijke boekje (geïllustreerd door Carr zelf) een uitstekend humeur bezorgen, dat na lezing nog een tijd aanhoudt, dankzij het doorsudderende nagenieten.

Hier, om een idee te geven, de eerste bladzijde en wat willekeurige fragmenten. Carr vermeldt ook ergens: Sir Winston Churchill did not play cricket.
Het boekje is opgedragen aan onder meer Diana Walker, Form VA, Colchester High School, who in the school magazine wrote: "Cricket is the most boring game in existence and is as dreadful for players as spectators. Nothing happens but monotonous bangs and remarks. After two or three days when everyone has forgotten the beginning, it ends in a draw."

 

 

de eerste bladzijde...

he also played the ukelele...

drie wetenswaardigheden over cricket...

benijdenswaardige morele moed...
 

terug naar de startpagina van moors magazine