leve het vooroordeel...

theodore dalrymple
- leve het vooroordeel!

 

 

 

 

 

Soms word je door één zin op het spoor van een schrijver gezet. Dit keer was het de volgende zin in een Zeer Kort Verhaal van AL Snijders: "Ik lees Dalrymple met hetzelfde soort genoegen als Karel van het Reve. (Een echte taalzin, dwz voor tweeërlei uitleg vatbaar. Ik bedoel niet dat KvhR en ik Dalrymple op dezelfde wijze lezen, ik bedoel dat ik Dalrymple en KvhR op dezelfde wijze lees.)

Die zin maakte me meteen nieuwsgierig naar die Dalrymple, dus zijn laatste boek Leve het vooroordeel!, dat meteen al een fraaie, prikkelende Karelachtige titel heeft, was snel aangeschaft. Er zijn nogal wat verschillen aan te wijzen tussen Karel van het Reve en Theodore Dalrymple, al vraag ik me af of dat niet voor een deel met de vertaling te maken heeft. Waar Karel gewichtigdoenerij altijd uit de weg gaat weidt Dalrymple nog wel eens op een manier uit die vooral aangeeft dat hij niet van de straat komt. Dat doet denken aan een vertalerskwaal waar Karel van het Reve het vaker over had - dat een vertaler de neiging heeft een tekst moeilijker te maken dan hij was.

Toch begrijp ik Snijders volledig, want ook Dalrymple weet prikkelende stellingen te formuleren op een manier die je glimlachend aan het denken zet. En ook al ben je het lang niet altijd met de schrijver eens, de manier waarop hij je zit te stangen, te prikken en uit te dagen kan ik zeer waarderen. Bovendien ben ik het toch regelmatig met de schrijver eens.

Een paar hoofdstuktitels maken misschien duidelijk waarom dit een goed boek is, zoals dat van hoofdstuk 4: "Waarom we de geschiedenis van de ellende prefereren boven die van successen", of hoofdstuk 10: "De conventionaliteit van de onconventionaliteit", maar ook hoofdstuk 24: "Het verwerpen van gezag als egoïsme", dat weer samenhangt met hoofdstuk 18: "De paradox dat radicaal individualisme leidt tot een autoritair systeem".

Al met al een boek om met hapjes en beetjes te lezen, omdat je steeds wordt uitgedaagd je eigen mening te formuleren over de niet altijd even voordehandliggende stellingen van Dalrymple. En een boek dat ervoor zorgt dat je zelf na gaat denken is altijd aan te bevelen. Een aanrader dus, dit boek.