donald

donald
- een roman van eric martin en stephen elliott

Wat zou er gebeuren als Donald Rumsfeld - voormalig minister van Defensie van de Verenigde Staten en architect van de War on Terror - midden in de nacht zou worden ontvoerd uit zijn huis in Maryland, zonder aanklacht zou worden vastgehouden in zijn eigen gevangenissysteem, terwijl hem een proces onthouden zou worden, op een plek waar niemand hem kon vinden, buiten de armen van de wet?

Eric Martin en Stephen Elliott schreven een beklemmend boek dat niet alleen antwoord geeft op deze vragen, maar dat ons ook weer eens met de neus in de stront wrijft - de grootste schandvlek van de hedendaagse geschiedenis, Guantanamo Bay, bestaat nog steeds. Martin en Elliott hebben zich goed gedocumenteerd, en de Donald in dit boek overkomt niets dat niet een van de mannen van Guantanamo die later onschuldig bleken te zijn ook is overkomen.

Dit is het Proces van Kafka in het echt, met de vreselijke wetenschap dat deze nachtmerrie op het moment dat je dit boek leest in het werkelijke leven nog steeds doorgaat. Satire en krankzinnigheid gaan hier samen, maar je weet dat hier ook het verhaal verteld wordt van echte mensen die gevangen geraakt zijn in de desastreuze Amerikaanse militaire operaties van de laatste jaren.

En dan kunnen de politici het nog zo vaak hebben over "casualties of war" en over de onzekerheden van een oorlog, als je Donald leest raak je er weer eens goed van doordrongen dat er altijd zaken zullen blijven waarvan we weten dat ze verkeerd zijn.

  • Eric Martin en Stephen Elliott - Donald - a novel - McSweeney's - 110 pagina's - ISBN 978-1-936365-25-8

flaptekst van het boek...

mutt and jeff...
"where's my wife?"...

Eric Martin & Stephen Elliott

 

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine