drood
- een literaire thriller van dan simmons

Drood is zogenaamd een verhaal dat 125 jaar oud is. Het gaat om een manuscript van de Victoriaanse Engelse schrijver Wilkie Collins, een man die bij testament besloten heeft dat dit boek pas 125 jaar na zijn dood gepubliceerd mocht worden. Een literaire truc uiteraard, die staat of valt bij de overtuigingskracht van de schrijver.

Het verhaal gaat over Charles Dickens, die op zoek gaat naar een schimmige figuur die hij bij een treinongeluk heeft gezien, en die hij ervan verdenkt slachtoffers van die ramp te hebben vermoord. Hij gaat, samen met Collins, op zoek naar Drood, en meer vertellen we hier niet over het verhaal, want dat zou het plezier van de gemiddelde thrillerlezer maar verknallen.

Wat het boek zo goed maakt zijn de extra's - een inkijk in de wereld van Charles Dickens, toen al de beroemdste Engelse schrijver sinds Shakespeare. Zijn huwelijksleven, de verhouding tot zijn kinderen en vrienden, de arrogantie van de macht van een beroemdheid, en de obsessie voor Drood die alle negatieve aspecten van Dickens' persoonlijkheid versterkten.

En dat alles gezien door de ogen van zijn vriend, de schrijver Wilkie Collins, die zich toen al goed realiseerde dat hij een minder goede schrijver was dan Dickens (al zijn er nog steeds een paar titels van Collins in druk, na ruim een eeuw), maar wiens ego niet minder groot was. Wilkie Collins en Charles Dickens hebben allebei echt bestaan, en Dan Simmons heeft weliswaar een spannende thriller geschreven, maar ons ook een verdiepend (hoewel niet bijster vrolijk) kijkje in de levens van beide mannen gegund, en een blik in de duisterste krochten van het Victoriaanse Londen van de negentiende eeuw.

De schrijfstijl heeft qua sfeer wel wat Dickensiaans, maar zeker niet op een hinderlijke manier. Stoffig of gedateerd klinkt het nergens. Een knappe prestatie van Simmons, want het is een boek dat uitermate vlot wegleest terwijl je tegelijkertijd in de sfeer van het negentiende-eeuwse Londen wordt ondergedompeld. Een mooi winterboek, zeker als je even genoeg hebt van al die Christmas-Caroll-achtige Dickensiaanse films op televisie.

pagina in het begin van het boek...

 

terug naar de startpagina van moors magazine