wat is de wat...

wat is de wat
- dave eggers

Dave Eggers werd in één klap bekend met het boek Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit. Eggers bewees meteen in dat eerste boek al dat hij niet alleen een goed verhaal kan vertellen, maar dat hij ook een meesterlijk schrijver is, die op een ingenieuze manier een verhaal optimaal kan vertellen.

Wat is de Wat is het verhaal van de vluchteling Valentino Achak Deng, die uit de oorlog in Zuid-Soedan vluchtte en uiteindelijk in Amerika terecht kwam. Hij vertelde zijn verhaal in een aantal lange sessies aan Dave Eggers, die er een buitengewoon, aangrijpend boek van maakte. Lees hiernaast de eerste twee pagina's van het boek en ervaar zelf hoe je meteen het verhaal wordt ingezogen. Het verhaal begint als Valentino Achak Deng de deur van zijn appartment ergens in Amerika opendoet voor twee berovers, en je krijgt meteen delen van zijn levensgeschiedenis mee, en zijn situatie daar, terwijl hij met bebloed hoofd op de grond ligt en terugdenkt. De urgente manier waarop het aangrijpende levensverhaal in flashbacks verteld wordt laat je als lezer niet meer los, en er zullen nog vele momenten volgen waarop je vreselijk kwaad wordt, of heel stilletjes met een brok in de keel voorzichtig verder leest, of naar adem happend.

Wat is de Wat is een absolute aanrader, zeker nu hij in een prima Nederlandse vertaling als goedkope paperback in de winkel ligt. In de Bruna in Haren was de stapel van twintig exemplaren binnen een week weg, dankzij een verkoopster die ook aangegrepen was door dit hartverscheurende boek. Zo'n soort boek is dit.

PS
De betrokkenheid van Dave Eggers bij het leven van Valentino Achak Deng gaat nog veel verder dan alleen maar het optekenen van zijn verhaal. De twee hebben nog steeds intensief contact en de opbrengst van het boek gaat naar een stichting die fondsen verstrekt aan Soedanese vluchtelingen in Amerika, aan de wederopbouw van Zuid-Soedan en aan organisaties die zich inzetten voor vrede en humanitaire hulp in Darfur. Bovendien zal de studie van Valentino Achak Deng er mee betaald worden.
Lees het boek en je weet waarom dat belangrijk is.

 

 

 

de eerste bladzijde van boek 1

tweede bladzijde van boek 1...

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine