portret van marnix gijsen

een boek uit de rommelmarkt

In de rommelmarkt zag ik een boek van Marnix Gijsen staan dat ik al lang geleden gelezen had. Toch bekeek ik het boek even, en toen kwam ik tot de ontdekking dat ik wel een heel merkwaardig exemplaar te pakken had. In de band van Joachim van Babylon zat namelijk een geheel ander boek van Marnix Gijsen, namelijk Lucinda en de Lotoseter.
Dat heb ik nog niet eerder gezien - een boek dat in de verkeerde band zit.

Wat het boek verder aardig maakte was dat er voorin een knipsel zat dat de tekst van de "recensie" in de Index bleek te zijn. De Index is het katholieke naslagwerk waarin je kunt zien of een boek wel geschikt is voor een katholiek publiek. Voor Gijsen, die duidelijk van zijn geloof gevallen was en daar ook over schreef, wordt hier vrij subtiel gewaarschuwd.

Dat het ook anders kan bewijst het andere knipsel dat in het boek zat. Twee totaal verschillende beoordelingen, die wat mij betreft alleen maar nieuwsgierig maken naar het boek.

en binnenin een ander boek...

 

joachim van babylon

De rug van het boek. Er bleek toch echt een geheel ander boek in de band te zitten. Uniek; ik heb het in ieder geval nooit eerder meegemaakt.

...het jammerlijk getuigenis van een ongelukkig mens...

De tekst uit de Index.

en een geheel andere samenvatting...

En een geheel ander soort samenvatting van het boek.

terug naar de startpagina van moors magazine