q's legacy

hanff en q

de film 84 charing cross road...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vertelde al hoe ik Helene Hanff's 84 Charing Cross Road weer herlas, met het vervolgverhaal. En zoals het dan bij mij wel vaker gaat - ik ging verder, omdat ik me, met name door het vervolgverhaal The Duches Of Bloomsbury Street, realiseerde dat ik Hanff gewoon goed vind. Dat werd bevestigd door Q's Legacy, dat ik, zoals in dit geval gepast is, tweedehands gekocht heb. Hanff vertelt hoe ze geen geld had voor een universitaire studie en hoe ze daarom zelf de bibliotheek indook op zoek naar iemand die haar een goede opleiding kon geven. En daar kwam ze Q tegen, de bijnaam van Sir Arthur Quiller-Couch. De boeken van Q die Hanff op het spoor zetten van de beste Engelse literatuur waren On the art of reading en On the art of writing, een verzameling lezingen die Quiller-Couch zo'n tachtig jaar geleden gaf.

Hanff citeert Q een paar keer en vertelt hoe ze dankzij zijn enthousiasmerende stukken boeken gaat bestellen bij het antiquariaat aan Charing Cross Road, en hoe er een wereld voor haar open gaat, met schrijvers als Samuel Pepys, William Hazlitt en anderen. Nu zijn de citaten van Q voor mij weer zo prikkelend dat ik beide boeken via Amazon.uk tweedehands heb besteld (sinds Amazon samenwerkt met Alibris kun je er heel gemakkelijk en betrouwbaar tweedehands boeken bestellen). Dat betekent dat we hier een soort van tweetrapsraket in werking zien - dankzij Q's erfenis schreef Hanff uiteindelijk een paar heerlijke boeken die er voor zorgen dat ik Q weer ga lezen. Hanff's legacy, zou je kunnen zeggen.

Inmiddels heb ik ook de dvd aangeschaft van de film die gemaakt is van 84 Charing Cross Road, met een schitterende Anne Bancroft, die precies de goede, ietwat muizige en onhandige Helene Hanff neerzet, en de eveneens perfect gecaste Anthony Hopkins als de zeer Britse boekhandelaar. Gewone mensen die houden van boeken en die niet bang zijn om betrokkenheid te tonen. Ik dacht dat het boek onmogelijk te verfilmen zou zijn, maar dit is perfect gedaan, en je raakt al net zo ontroerd als van het boek. Een aanrader.

  • Helene Hanff - 84 Charing Cross Road
  • Helene Hanff - Q's legacy
  • Arthur Quiller-Couch - On the art of writing
  • Arthur Quiller-Couch - On the art of reading
     
  • Meerdere edities van bovenstaande boeken zijn voor een prikje tweedehands te vinden, via onder meer Antiqbook of Amazon.

Quiller-Couch over "jargon":
"He was conveyed to his place of residence in an intoxicated condition."
"He was carried home drunk"
Hanff schrijft dat Q zegt dat de eerste zin jargon is en de tweede goed Engels proza. Ze denkt dat het een vergissing is, en komt dan de volgende passage tegen waarin Q de Prime Minister in de House of Commons citeert:
"The answer to the question is in the negative"
"Dat betekent Nee", zegt Q, "Can you discover it to mean anything more? - except that the speaker is a pompous person, which was no part of the information required."
Hanff concludeert droog dat het dus geen vergissing was, en dat Q gevoel voor humor heeft, wat voor een Engelse professor vrij uitzonderlijk lijkt te zijn.

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine