imagine nummer 1...

imagine 01 en 02

Imagine is een tijdschrift dat bedoeld is als inspiratiebron voor architecten en ontwerpers. Het blad in boekvorm zal twee keer per jaar uitkomen, en de eerste twee delen zitten meteen al barstensvol prikkelende ideeŽn.

De vormgevers die wij de eerste twee delen, FaÁades en Deflateables, voorlegden reageerden overigens niet voor honderd procent positief - ze vonden bijvoorbeeld dat de ideeŽn wat beter uitgewerkt hadden kunnen worden, en dat er wel erg veel ideeŽn gepresenteerd worden die in een pril stadium verkeren. Van de andere kant werd er grif toegegeven: "mijn handen gaan er wťl van jeuken, en de denkcellen beginnen weer goed te kriebelen". Ik denk dat de uitgevers daarom precies bereikt hebben wat ze wilden bereiken - de fantasie van ontwerpers en architecten prikkelen.

Voor mij, als geÔnteresseerde leek, zijn het vooral verbazingwekkende boeken, met mogelijkheden die ik tot nu toe nooit vermoed had. Ik laat hier uit elk boek ťťn voorbeeld zien. Hier rechts zie je eerst de electrostatische afval faÁade, die luchtvervuiling en stof aan zou moeten trekken. Als het werkt zie ik ongekende mogelijkheden - en dat is dus ook precies wat dit soort ideeŽn doet - het zet je zelf aan het denken en voor je het weet zit je voort te borduren op het idee.

Uit Deflatables komt de "Self-Erecting Chair", die gewoon plat vervoerd kan worden, terwijl hij zijn vorm automatisch aanneemt als hij opgeblazen wordt. En deze schijnt ook een mens te kunnen dragen, al geloof ik dat pas als ik er zelf op gezeten heb. Maar je ziet wat ik bedoel - de ideeŽn zijn verbazingwekkend en zetten je aan het denken over wat er nog meer mogelijk zou kunnen zijn met opblaasbare zaken. In het boek staan ook wat voorbeelden van voorzetgevels die doordat ze opblaasbaar zijn ook meteen voor isolatie van een gebouw kunnen zorgen en tegelijk voor een spectaculair uiterlijk kunnen zorgen. Wat dat betreft zijn het ook boeken voor kunstenaars, die er behoorlijk wat bijzondere materiaal-ideeŽn uit op kunnen doen.

  • Imagine 01 - FaÁades - Uitgeverij 010 - ISBN 978 90 6450 656 7

  • Imagine 02 - Deflateables - Uitgeverij 010 - ISBN 978 90 6450 657 4

  • Uitgeverij 010
     

imagine nummer 2

 

 

 

vuilvanger...

opblaasstoel...

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine