25 kampioenen...

een gelegenheidsboek
- maar wat voor één...

Ik woon in een klein dorp, net onder Groningen. Je zou denken dat er in dat dorp, Haren, niet veel te beleven zou zijn en dat er ook niet zo gek veel interessante mensen zouden wonen. Dat blijkt nogal dik mee te vallen. WF Hermans heeft hier een tijdje gewoond, al was dat niet echt tot zijn genoegen, vrezen we, maar de dichter Hendrik de Vries heeft hier tot volle tevredenheid tot zijn honderdste gewoond.

In Haren woont ook het ontwerpersduo Staal en Duiker, dat inmiddels wereldberoemd is dankzij onder meer krantenvormgeving van kranten over de hele wereld. Daarnaast maken ze tentoonstellingen, verzorgen ze het altijd verrassende drukwerk van de dierentuin in Emmen, maken ze elk jaar een schitterende agenda voor hun eigen plezier en nog veel en veel meer.

Als "Boekmakers" bedenken en maken ze ook bijzondere boeken voor bedrijven die iets te vieren hebben of iets willen presenteren. En als je bij Staal en Duiker om een bijzonder boek vraagt krijg je ook echt een bijzonder boek, dat dan ook bijzonder is tot in de kleinste details. Kijk maar eens naar het boek Groninger Kampioenen. De directeur van Grafische Industrie De Marne werd gekozen tot Grafisch Ondernemer van het Jaar en hij wilde graag iets bijzonders doen voor zijn relaties. Staal en Duiker dachten diep na en kwamen met "25 Groninger Kampioenen van de Eenentwintigste Eeuw", waarvan de opdrachtgever er één was. Dat leverde een boek op dat er niet alleen zeer verrassend uitziet, maar dat ook tot in alle details perfect is uitgevoerd. Het enige minpuntje is wellicht dat het dankzij de rozet op het omslag niet zo makkelijk in de boekenkast gezet kan worden...

We lopen hier wat details van het boek met je door, en dan zul je het ongetwijfeld met ons eens zijn dat we hier met een juweel van een boek te maken hebben. Jammer alleen dat dit soort boeken vaak maar voor een zeer beperkt publiek gemaakt wordt.

Overigens is dit boek gewoon in de boekhandel te bestellen. Het ISBN-nummer is 90-77050-05-1.


opvallend rozet op omslag...

introductietekst...

De uit Groningen afkomstige minister Remkes schreef het voorwoord, dat gezet is in de vorm van een erepodium. De 1 aan de andere kant schemert er hier al een beetje doorheen.

fragment

Een fragment van de volgende bladzij. Links van "en..." staat een grote 1.

leeslinten...

Het boek bevat drie leeslinten - rood, wit en blauw. Op de linkerpagina zien we steeds de trofee die de betreffende kampioen in de wacht heeft gesleept, op de rechterpagina staat een korte tekst waarin duidelijk wordt om wie het gaat en waar hij of zij kampioen mee is geworden. In het midden van de pagina een foto die verwijst naar het kampioenschap. Die foto's of plaatjes zijn al zeer fraai gekozen - hier gaat het bijvoorbeeld om de Architectuurprijs Centrum Hout.

en de winnaar is....

Klap je vervolgens het plaatje open, dan verschijnt een foto van de kampioen in kwestie, terwijl op het uitklapflapje een nadere uitleg te lezen is. De kampioenen achter de luikjes zijn dan weer een verwijzing naar de spreekwoordelijke bescheidenheid van de Groningers, die niet zo nodig in de spotlight hoeven te staan.

nieuwsgierig makend...

Het is op deze manier een zeer nieuwsgierigmakend boek geworden, dat er niet alleen prachtig uitziet, maar dat ook echt uitnodigt om te gaan kijken en lezen. En dat is natuurlijk precies wat een goede vormgever probeert te bereiken.

 

terug naar de startpagina van moors magazine