50 easy pieces

50 easy pieces
- khop

In de poëzie is het heel gewoon dat er via een vast stramien gewerkt wordt, daar kijkt niemand er van op als er een strakke vorm wordt aangehouden, maar bij proza is het ongebruikelijk. Een boek met vijftig verhalen die allemaal bestaan uit vijftig woorden is een tamelijk ongewoon gezicht.

KHOP is de schrijversnaam van K.H.O.P. Möricke, en lezers van de meester van het ZKV (het Zeer Korte Verhaal) AL Snijders kennen de naam zeker, want KHOP figureert regelmatig in de verhalen van Snijders en wordt door hem ook vaak geciteerd, en het zijn citaten die je als lezer bijblijven.

Met 50 Easy Pieces debuteert hij op zijn zeventigste, en het is een indrukwekkend debuut geworden, een ingetogen minimaal meesterwerkje, dat door anderen al is omschreven als "zen voor de fijnproever". Het is een boekje om in je binnenzak bij je te dragen om met enige regelmaat van te proeven.

De teksten zijn geschreven in het Engels, en Martien Frijns maakte er 25 perfecte druksels bij die de ingetogen sfeer alleen maar versterken en verdiepen. Een boekje om te koesteren, en dat steeds beter wordt, net als goede poëzie. Groeidiamantjes, perfect gepresenteerd in een magnifek juwelendoosje van een gebonden boekje.

Deze recensie had uiteraard maar 50 woorden mogen tellen, maar dat redde ik niet, dus werden het vijftig woorden per alinea, en hou ik het bij vijf alinea's, met de nadrukkelijke aanbeveling (ik bevind me in gezelschap van AL Snijders, LH Wiener en Tommy Wieringa): dit is een absolute aanrader!

 

dubbele pagina...

mozart...

mozart...

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine