de menselijke maat

salomon kroonenberg
- de menselijke maat
- de aarde over tienduizend jaar

De menselijke maat van Salomon Kroonenberg is een heerlijk relativerend en tegelijk prikkelend boek. Kroonenberg relativeert het pessimisme van deze tijd en zet de situatie van de aarde in een echt lange-termijnperspectief. Lees nevenstaande pagina uit het introductiehoofdstuk en je weet meteen waarom het boek zo'n verademing is.

Kroonenberg kijkt wat verder vooruit in de tijd dan we gewend zijn te doen en stelt dat de mensen die over tienduizend jaar moeten leven met de consequenties van onze huidige activiteiten misschien wel blij zijn met het beetje extra broeikasgas dat wij aan de atmosfeer hebben toegevoegd, omdat daardoor de onvermijdelijke ijstijd waarin zij zullen leven iets minder koud is.

Kroonenberg: "We weten niet of het klimaat in het jaar 2100 warmer zal zijn dan nu, maar we kunnen wel voorspellen dat na de huidige warme tijd weer een ijstijd komt".

Kroonenberg schrijft niet alleen prikkelend, maar ook gewoon goed, waardoor zijn boek een genot is om te lezen, en zeker als je zo langzaamaan ook wat geïrriteerd bent geraakt door de hijgerige, op sensatie beluste berichtgeving in kranten en andere media levert dit boek op een verfrissende manier relativerende afstand.

 

 

 

 

 

 

uit het eerste hoofdstuk

terug naar de startpagina van moors magazine