vroege drukken

vroege drukken
librije zutphen
- de kettingbibliotheek van de walburgiskerk

De Librije in Zutphen is een bijzondere plek, uniek in de wereld, een zaal waar je zomaar een grote stap terug in de tijd kunt doen, alleen al door er binnen te lopen. Het is namelijk een van de drie nog bestaande kettingbibliotheken die nog in hun oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven. Alleen in Italië (Cesena) en Engeland (Hereford) kun je nog dergelijke bibliotheken bewonderen.

De Librije bestaat al sinds de vijftiende eeuw en de boekenverzameling is buitengewoon, met onder meer een aantal incunabelen. Een belangrijk deel van deze bijzondere boeken is nu nog steeds met een ketting aan de oorspronkelijke lessenaar vastgeketend.

De vroege drukken zijn zo bijzonder omdat je hier een kijkje gegund wordt in de eerste jaren van de boekdrukkunst. In het boek Vroege Drukken worden enkele van de oudste gedrukte boeken in de Librije nader bekeken, waarbij Dr Lotte Hellinga de lezer meteen inzicht verschaft in de ontwikkeling van het boek en van de drukgeschiedenis. Breder gezien kun je aan de hand van de vroege drukken in de Librije de ontwikkeling volgen van de drukkunst en de verspreiding door Europa vanaf het prille begin tot aan de Hervorming.

Het boek Vroege Drukken is dus niet alleen interessant voor iedereen die uit interesse een bezoek brengt aan de Librije in de Walburgiskerk in Zutphen, maar voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in de geschiedenis van het boek. De reproducties zijn vaak van een verbluffende schoonheid, en de geschiedenis die er aan de boeken vaak af te lezen is (aantekeningen van ijverige studenten bijvoorbeeld) maken het een bibliotheek die leeft, en dat proef je ook in dit boek.

Het verhaal is interessant, de reproducties zijn voortreffelijk en komen bovendien door de vormgeving van het boek optimaal tot hun recht. Daardoor is dit boek (het eerste in een reeks van vier) een absolute aanrader voor boekengekken, bibliotheken, antiquaren, boekhandelaren en feitelijk  iedereen die gewoon van boeken houdt.

 

 

 

een band om de eeuwen te doorstaan...

een dubbele pagina uit het boek...

het oudste gedrukte boek in de librije...

detail...

met de aantekeningen van een ijverige student...

de librije...

 

terug naar de startpagina van moors magazine