an illustrated history...

een ge´llustreerde geschiedenis van de
north yorkshire moors railway

Ik hou van treinen, maar ik ben absoluut geen treinengek. Dat realiseerde ik me weer eens toen ik An Illustrated History of the North Yorkshire Moors Railway in handen kreeg. Een schitterend boek, van het type waar ik toch wel een zwak voor heb - geschreven door een treinfanaat die de geschiedenis van een relatief klein spoorlijntje in Engeland tot in de kleinste details heeft vastgelegd.

Op de een of andere manier is dat ook nog erg leuk om te lezen ook, mede doordat het met de spoorlijnen in Engeland niet al te geweldig is gegaan. De spoorlijn waar het hier om gaat werd in 1965 zelfs opgeheven, om later door een enthousiaste groep vrijwilligers weer te worden gerestaureerd en in ere hersteld. Philip Benham schreef niet alleen de geschiedenis van deze spoorlijn, hij zocht er ook foto's bij die niet alleen voor spoorwegfanaten intrigerend zijn.

Kijk maar eens naar de tweede foto hier rechts, waarbij het volgende onderschrift hoort: "Op 30 maart 1969 volgden nog twee stoomlocomotieven het voorbeeld van Mirvale en maakten de reis van Pickering  naar Grosmont op eigen stoom, waarbij de beperkte watercapaciteit tot wat improvisatie leidde bij kilometerpaal 14! De locomotieven zijn Borrows no 3, een 0-4-OWT, en Salmon, een Andrew Barclay 0-4-OST."
Het uitroepteken en het vakjargon maken dit toch wel erg leuk proza, vind ik.

Maar er is veel meer te vinden in dit boek, van foto's van oude treinkaartjes tot complete tabellen, foto's van seinhuisjes en alle wissels op alle stations van de route. Als je echt alles wil weten over de North Yorkshire Moors Railway is dit het perfecte boek, maar ook als je eens aan zo'n spoorlijntje wil ruiken en wat sfeer wil proeven is het een aanrader. Ik zit er regelmatig in te bladeren en krijg steeds meer zin om naar Engeland af te reizen en in de North Yorkshire Moors op de trein te stappen.

De uitgever van dit boek geeft veel meer boeken uit die voor treinenliefhebbers interessant zijn. Kijk dus vooral ook eens op hun site rond - als je een teinfanaat bent loopt het water je gegarandeerd in de mond.

  • Philip Benham - An Illustrated History of the North Yorkshire Moors Railway - OPC - Ian Alla Publishing - ISBN 978-0-86093-622-0

 

 

 

 

het larpool viaduct bij whitby...

een waterprobleem onderweg wordt flexibel opgelost...

twee bruggen over elkaar heen...

onder het viaduct door...

het station van whitby...

treinkaartjes...