motorrrraria...

motorrrraria

Motorrrraria is wat ik een triggerboek zou willen noemen, zo'n boek dat je doorbladert en dat je bij elke hoek, elke bladzij die je ombladert, weer op een ander spoor zet, je geheugen triggert, je zelf aan het denken zet en je op een plezierige manier net zo enthousiast krijgt als de samensteller van het boek.

Ik heb niets met motoren, en over het algemeen heb ik de neiging ze te associŽren met Hell's Angels en andere obscure clubs die de motor enigszins lijken te hebben geclaimd, waardoor hij vanwege die foute associaties nog onaantrekkelijker werd.

Dat veranderde voor mij pas toen ik op de Belgische televisie een paar jaar geleden de serie "De Bende van Wim" zag, waarin drie gezellige oudere mannen op een heerlijke, aantrekkelijke manier op de motor Europa doorkruisten. De motor leek hier ineens weer een aangenaam en vanzelfsprekend vervoermiddel.

Motorrrraria is een boek dat is ontstaan doordat uitgever Paul Abels bijna verongelukte met zijn motor. Het gebeurde een vriend van mij ook. Die raakte zijn beide spiegels kwijt toen hij te krap tussen twee vrachtwagens doorreed. Hij reed nog door naar huis, verkocht zijn motor en heeft er nooit meer een aangeraakt. Abels pakte het anders aan. Hij ging nadenken: waarom rijd ik eigenlijk motor? En waarom rijden al die anderen motor? Wat is er zo fascinerend aan?

Zo ontstond een boek dat vooral gaat over de emoties die bij motorrijden horen, en er groeide een vergaarbak, een ratatouille, een bonte verzameling verhalen, anecdotes, interviews, columns, foto's, tekeningen die niet alleen aanstekelijk en enthousiasmerend werkt, maar die ook, zoals ik eerder opmerkte, triggert.

Zo had ik de neiging Abels meteen even te mailen met de vraag waarom de Bende van Wim ontbrak in het boek. Maar er kwamen ook bijna-vergeten herinneringen boven aan mijn eerste buikschuiver, een Batavus die ik had toen ik net zestien was. Geen motor, maar wel een brommer die je hevig naar een motor deed verlangen in die tijd. En wat ook terugkwam, dat was dat machtige gevoel van zo'n zwaar bakbeest dat jij toch maar mooi onder bedwang had.

Het mooie aan het boek is dat het een aantal vooroordelen tussen neus en lippen door onderuithaalt. Zo komen er bijvoorbeeld veel vrouwen langs die motorrijden. Jan Cremer is dan ook wel weer van de partij, maar AL Snijders zorgt er voor dat de balans mooi in evenwicht blijft. Meer namen: Tommy Wieringa, Herman Pieter de Boer, Threes Anna, Erik Nieuwenhuis, Robert Pirsig, Ellen Krol, Jaap Scholten, Joost Conijn, Jan Glas, Erik Harteveld en vele anderen. En dankzij Martien Frijns, de vormgever van AFDH, ziet het boek er als altijd bij deze uitgever, weer fantastisch uit.

We laten alleen een paar foto's zien, want het is onbegonnen werk om je een selectie van de teksten voor te schotelen, maar dit boek is hoe dan ook voor iedere motorliefhebber een absolute aanrader, maar zelfs als je, zoals ik, dacht niets met motoren te hebben, is het een heerlijk boek.

  • Paul Abels (samenstelling) - Motorrrraria - Uitgeverij AfDH - ISBN 978-90-72603500

exotische reizen...

de romantiek van het motorrijden...

vrouwen op de motor...

leren motorrijden...

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine