waarom nonnetjes samen klaarkomen...

waarom nonnetjes samen klaarkomen
- en andere wonderen van het wad

In de boekhandel: "Ik zoek een boek van Theunis Piersma, dat is iemand die over vogels schrijft". De dame van de boekhandel zoekt in de computer, en er verschijnen vier titels. "Het is die onderste, en u begrijpt misschien waarom ik er niet hardop naar vraag". Dame krijgt een knalrode kop en zegt "We hebben hem ook nog in huis, ik zal even kijken waar hij is neergezet." "Bij de natuur waarschijnlijk, of misschien heeft een collega hem bij de humor geplaatst?" Hij was niet te vinden bij de natuur, en er werd een collega bijgehaald die discreet naar het beeldscherm werd geloodst - "Weet jij waar we dit boek hebben neergezet?" Een andere collega kwam er even later breed grijnzend mee aanzetten. Waarvandaan? Geen idee.

 

Theunis Piersma figureert zeer regelmatig in de boeken van Koos van Zomeren, bijvoorbeeld in zijn Kanoetenboekje. Piersma is bioloog en weet alles van de Wadden, en vooral van de dieren, en met name de vogels, op en rond de Wadden. Al die kennis is nog geen garantie voor een goed boek, maar in dit boek blijkt dat Piersma een plezierig schrijver is, die zijn enthousiasme heel goed kan overbrengen zonder een leek te vervelen.

Bovendien ziet het boek er prachtig uit, met veel foto's, en, heel apart maar ook heel effectief, heel veel tekeningetjes en stripjes van Gerrie Hondius waarin ze verslag doet van haar tochten met Piersma. Ze begint, net als deze lezer van het boek, als een argeloze leek, en weet in de loop van het boek duidelijk te maken dat ze door Piersma, ook weer net als deze lezer, aangestoken is. Je kijkt mee met Piersma en door de onnadrukkelijke manier waarop alles wat hij zegt doordrenkt is van zijn liefde voor de Wadden word je bijna als vanzelf ook een beetje verliefd op de Wadden.

Kortom - laat je door de titel niet weerhouden, maar stap gewoon de boekhandel binnen en vraag naar de laatste Piersma.

  • Theunis Piersma - Waarom Nonnetjes samen klaarkomen en andere wonderen van het Wad - knnv uitgeverij isbn 90-5011-225-0, 14,95 (een koopje)

 

terug naar de startpagina van moors magazine