duizendeneen plekken...

1001 historische plekken
- die je gezien moet hebben!

Er zijn vrij veel boeken te koop die de potentiŽle reiziger willen lekkermaken. De mooiste wereldwonderen, de mooiste natuurlijke wereldwonderen, kerken, natuurreservaten, musea enzovoorts. Meestal zijn dat boeken die het vooral moeten hebben van de mooie foto's. Koffietafelboeken om af en toe eens in te bladeren, en dat is het dan.

Een heel ander boek is 1001 Historische Plekken die je gezien moet hebben! (originele Engelse titel: 1001 Historic Sites You Must See Before You Die - even terzijde: waarom zwakken we in Nederland dat soort titels altijd een beetje af? De Belgische tv-quiz De Slimste Mens Ter Wereld werd bij ons bijvoorbeeld gewoon De Slimste Mens, en flopte dan ook).

Dit is een boek dat hier in huis meteen door iedereen werd opgepakt en doorgebladerd en waarin, en dat is voor dit type boek vrij ongebruikelijk, ook meteen gelezen werd. Hier zijn het niet alleen de foto's die interessant zijn, ook de keuzes en de verhalen bij de plekken zijn interessant en nieuwsgierigmakend. Hier rechts zie je op een bladzijde uit het boek een simpel voorbeeld van een schitterende plek die weliswaar vrij onbekend is, maar tegelijk schitterend om een keer echt in werking te zien.

Het boek zit, naast de plekken die in een boek als dit echt niet mogen ontbreken, zoals de Muur van China, de Notre Dame in Parijs en de piramide van Cheops, ook helemaal vol met dit soort onverwachte verrassingen. En juist daardoor is het een boek waar je in blijft lezen, en waar je ook aantekeningen bij blijft maken. Zo heb ik zelf inmiddels al een lijstje samengesteld met plekken waar ik nog nooit van gehoord had, maar waar ik beslist een keer wil gaan kijken, nieuwsgierig gemaakt door dit boek.

Dit is, kortom, het ideale voorpretboek, een boek om hele plannen voor reizen mee te maken, en dan kun je dicht in de buurt beginnen, bijvoorbeeld bij die scheepsliften in BelgiŽ die je hier rechts ziet. Een fraai boek van bijna duizend pagina's voor nog geen twee tientjes - een absolute aanrader, ook om nu vast in de vakantiestemming te komen.

  • Richard Cavendish (redactie) - 1001 Historische Plekken die je gezien moet hebben! - Librero - ISBN 978-90-5764-891-5 - Ä 19,95

scheepsliften...

 

terug naar de startpagina van moors magazine