boontjes 1963

poezenkrant 41 jaar
- het grote boek van de poezenkrant en supplement

Voor de licht absurdistische Poezenkrant is het vieren van juist de eenenveertigste verjaardag een vanzelfsprekende zaak, want 41 is immers een priemgetal. En aangezien de Poezenkrant meer om enigszins uit de pas lopende humor en merkwaardige feiten en feitjes draait dan om poezen klopt het allemaal weer precies. Zelf bleek ik na twintig jaar kattenliefde allergisch voor poezen te zijn, wat de eeuwige verkoudheden verklaarde, maar helaas de poezen de daaropvolgende jaren buiten de deur hield. De Poezenkrant bleef, want de humor en het oog voor detail van de maker van dit unieke blad, Piet Schreuders, zorgt er elke keer voor dat de krant van de eerste tot de laatste regel gelezen en bekeken wordt, want Schreuders weet op onverwachte plekken, tot in het colofon, te verrassen, met kleine grapjes en subtiele details, waardoor elke Poezenkrant weer een klein feestje voor de lezer is. En ik blijk niet de enige die er handenwrijvend voor gaat zitten als er weer een nieuwe Poezenkrant met de post arriveert - uitstellen, de envelop klaarleggen, uitgebreid koffie zetten, nog wat uitstellen, en er dan uitgebreid voor gaan zitten om op je gemak te gaan zitten genieten, dat doe je niet met veel bladen, maar wel met de Poezenkrant.

Op zaterdag 7 februari 2015 werd er in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam een programma gepresenteerd in het Theater van het Woord op de zevende etage van de bieb. Als je via de ondergelegen etages naar boven was gegaan had je al kunnen genieten van maar liefst 21 vitrines verdeeld over vier verdiepingen met allemaal Poezenkrantmateriaal van de afgelopen 41 jaar. Brieven en kaartjes van abonnees als WF Hermans en Rudy Kousbroek, werk van kunstenaars die aan de Poezenkrant meewerkten als Aart Clerkx, Herwolt van Doornen, inspiratiebronnen, verschillende versies van een bepaald nummer van de Poezenkrant enzovoorts. Je kunt bij die vitrines al een middag doorbrengen.

Er was tijdens die middag, die gepresenteerd werd door Mieke van de Weij, muziek van het PoKra Ensemble (drie zangeressen en een bassist) die poezenliedjes zongen en een speciaal gelegenheidsliedje, er waren twee verhalen van de directeur van de Poezenkrant, Piet Schreuders, over de geschiedenis van de krant en over de abonnees, er was een uitermate vermakelijke verhandeling over poezen van Midas Dekkers, een merkwaardig verhaal over de moeilijkheid van het archiveren van de Poezenkrant door een bibliothecaris, die het ook over bibliotheekpoezen had, en er was de presentatie van de herdruk (in fullcolour!) van Het Grote Boek van de Poezenkrant. Dat immens populaire en inmiddels bijna legendarische boek (met staart!) is al jaren niet meer verkrijgbaar, en ook tweedehands nauwelijks vindbaar, dus een herdruk was meer dan welkom.

Uitgeverij Rubinstein heeft het boek niet alleen herdrukt (en uitgebreid geredigeerd en voorzien van namenregister) maar heeft dat ook nog eens in full color gedaan, wat betekent dat het verlies van de staart ruimschoots wordt gecompenseerd door de schitterende rijkdom van de inhoud, want een groot aantal illustraties is veel aantrekkelijker geworden dankzij die kleurendruk. Bovendien ging het oorspronkelijke boek maar tot 2004, en verschijnt er nu een al net zo mooi gebonden hardcover supplement van 182 pagina's met de jaren 2004-2014, zodat we weer even helemaal bij de tijd zijn.

 • Het Grote Boek van de Poezenkrant
  Uitgeverij Rubinstein
  ISBN 978-90-4761-781-5
  34,95
 • Het Supplement 2004-2014
  Uitgeverij Rubinstein
  ISBN 978-90-4761-793-8
  19,95
 • Grote Boek + Supplement samen 49,90
 • www.rubinstein.nl
 • www.poezenkrant.com
 

Vitrine met werk van Herwolt van Doornen
Vitrine met werk van Herwolt van Doornen

Peter Pontiac tekent Schreuders in Gouden Krantenpoesboekje
Peter Pontiac tekent Schreuders in Gouden Krantenpoesboekje

Piet Schreuders met Mieke van der Weij
Piet Schreuders met Mieke van der Weij

Piet Schreuders
Piet Schreuders

Piet Schreuders over de geschiedenis van de Poezenkrant
Piet Schreuders over de geschiedenis van de Poezenkrant

De Directeur in het publiek
De Directeur in het publiek

Midas Dekkers over poezen
Midas Dekkers over poezen

Het PoKra-ensemble
Het PoKra-ensemble

Het PoKra-ensemble met bassist Dave Murray
Het PoKra-ensemble met bassist Dave Murray

Piet Schreuders signeert
Piet Schreuders signeert

 

terug naar de startpagina van moors magazine