de revolutieverzamelaar...

de revolutieverzamelaar

 

 

 

 

Henk van Renssen schreef al een tijd geleden een boek over de Maastrichtse verslaggever George Nypels, die tussen de twee wereldoorlogen door Europa reisde om verslag te doen van de toenmalige brandhaarden. Het boek kwam nu als goedkope pocket uit; een goede reden om er alsnog aandacht aan te besteden.

Want een boek als dit veroudert niet snel. Voor de lezers van Mak's In Europa is dit niet alleen een mooie aanvulling, maar vooral ook een andere kijk op de geschiedenis gedurende de spannendste jaren van de vorige eeuw. Nypels schreef reportages voor het Algemeen Handelsblad en Renssen had de beschikking over zijn nooit uitgegeven memoires. Die twee vormen de basis van dit boek.

Het verhaal begint in Berlijn aan het eind van 1918, en meteen wordt duidelijk dat Nypels niet alleen schrijft over revoluties, of liever gezegd potentiŽle revoluties, maar vooral ook over mensen van vlees en bloed. En wat uit de verhalen vooral ook duidelijk wordt, omdat Nypels werkelijk met de neus overal bovenop gestaan heeft, is hoeveel toevalligheden er komen kijken bij het al dan niet slagen van een revolutie. Net even wel of niet doorpakken op een cruciaal moment, een net iets te lang twijfelende commandant, een groepje soldaten dat boos wordt om iets onbelangrijks, enzovoorts.

Wat je min of meer te zien krijgt is de achterkant van de geschiedenis, de kleine kant van de grote verhalen. Verhalen van echte mensen, met de journalist George Nypels, dankzij schrijver Henk Renssen, in de hoofdrol. En de geschiedenis komt door deze verhalen dichterbij dan ooit.

  • Henk Renssen - De Revolutieverzamelaar - Uitgeverij Podium - ISBN 9 789057 593277 - Ä 12,50

terug naar de startpagina van moors magazine