randland

drie boeken uit de rommelmarkt...

nachthonger

het jaar van de tuinier

tekening uit het jaar van de tuinier

 

 

 

In de Rommelmarkt vind ik eigenlijk elke week wel een paar leuke of interessante boeken. Deze week was het weer een heel stapeltje, waaronder een aantal tuinboeken, een vogelgids en deze drie nog ongelezen dunne paperbacks, die alledrie zeer de moeite waard zijn. Het zijn boeken die bij verschijning volledig aan me voorbij zijn gegaan, en die dus waarschijnlijk roemloos in de ramsj ten onder zijn gegaan. geheel ten onrechte. Dus als je een van de drie in een goedkope bak tegenkomt moet je zeker toeslaan.


Annemarie Kok - Randland
- Portret van de Friese en Groningse kuststrook
- Uitgeverij Contact

Kok schreef een prachtig boekje over de afgelegen, lege kuststrook van Groningen en Friesland. Leeg, plat land waar op het eerste gezicht weinig te beleven valt, maar waar Kok meeslepend over weet te vertellen. Het zijn documentaire verhalen, met veel interviews erdoorheen geweven, waardoor het ook iets krijgt van een spannend hedendaags geschiedenisboekje. En dat over het leegste landschap dat we in Nederland kennen, zonder bossen, duinen of stranden. Kok maakt duidelijk waardoor ze aan het gebied verslaafd raakte, en schreef zo een mooi portret van een intrigerend gebied.


Anne Scheepmaker - Nachthonger
- Prometheus/NRC Handelsblad

Nachthonger is een zeer ongebruikelijk kookboek, over de hapjes die mensen midden in de nacht al staande aan het aanrecht voor zichzelf klaarmaken en opeten. Zeer vermakelijk, en af en toe weerzinwekkend, want mensen blijken de meest vreemde dingen te combineren als ze midden in de nacht door honger overvallen worden. Met tekeningen van Kamagurka, die perfect in dit boek passen.
Het boek gaat overigens ook over slapen, slaapproblemen, tips om makkelijk in slaap te vallen en eindigt met een hele serie nachthongerrecepten. Normaalgesproken zal ik niet snel een kookboek ter hand nemen om voor mijn lol recepten te gaan lezen, maar dit boek is daarop de uitzondering. Heel leuk dus.


Karel Capek - Het jaar van de tuinier
 - Forum

De Tsjechische schrijver Capek (met omgekeerd dakje op de C, maar die kan ik op mijn toetsenbord niet vinden) schreef dit vermakelijke boekje in 1929, maar het is nu nog net zo leuk als toen. De tekeningen van Josef Capek maken het nog extra leuk, zoals je hiernaast kunt zien. Over het geworstel met een tuinslang, de oorlog tegen het onkruid en andere eigenaardigheden van het tuinieren heeft niemand met meer gevoel voor humor geschreven dan Capek. Jammer dat de herdruk van dit boekje in 1998 blijkbaar onopgemerkt voorbij is gegaan.
Capek is overigens ook de uitvinder van het woord robot (in 1921!) en heeft onder meer nog een heel leuk boek over Nederland geschreven en het libretto voor Janacek's opera Makropoulos.

 

terug naar de startpagina van moors magazine